run.., love, read ..and bake!
Blog > Komentarze do wpisu
..bzgl batony proteinowe /gluten free protein bar..

Domowej roboty batoniki proteinowe. Kupuję czasem w Rossmanie marki BleibGesund. Mają w swoim składzie min. serwatkę dlatego też choć nie jem nabiału, postanowiłam celem eksperymentu kupić serwatkę w proszku i użyć ją do batonów. 

Przepis z vloga The Protein Chef na YouTube. 

Oryginalnie: 

160 g płatków owsianych / 2 cups (użyłam bezglutenowych Proveny) - płatki mieli się w blenderze na mąkę. 

4 łyżki kakao / 20g 

10 łyżeczek kawy instant (nie dałam) 

180g proszku proteinowego czekoladowego (dałam czystą serwatkę w proszku czeskiej firmy) 

1/2 cup mleka migdałowego 

2 łyżku miodu / syropu ryżowego (użyłam syropu z daktyli) 

2 łyżeczki esencji waniliowej (nie dałam)

256g masła orzechowego (użyłam tahini czyste) 

do posypania płatki czekoladowe

Wymieszać zblendowane płatki czyli mąkę razem z kakao, kawą i proszkiem proteinowym. W garnku podgrzać i rozmieszać mleko, pastę orzechową i syrop. Dodać też esencję. Wymieszać z suchymi składnikami. Przełożyć do pojemnika lub blaszki, posypać płatkami czekoladowymi,  docisnąć i odstawić do schłodzenia (godzina powinna wystarczyć). 

Moje wyszły nieco inaczej ponieważ nie dałam w stu procentach składników: mniej wagowo tahini, dodałam też 3 łyżku musu z jabłek i więcej płatków owsianych żeby zagęścić całość. Obawiałam się dominanty serwatki ale w smaku nie czuć. Są takie mleczno-czekoladowe, trochę słodkie. Po wyjęciu z lodówki bez problemów dają się kroić w kawałki. Te w moim wykonaniu są jednak trochę lepkie w dotyku. Być może jeśli da się też kawę oraz bez musu jabłkowego mają o twardszą i bardziej suchą konsystencję. Myślę,że nadają się do przechowywania w lodówce lub konsumpcji w ciągu kilku dni. 

 20160925_14.06.54

 Home made protein bars with whey and glutenfree oat; no sugar added. 

160 g of oat flakes (it must be grounded with blender or mixer; I use Provena glutenfree oat flakes)

4 tablespoons (20g)  of cocoa 

10 teaspoons of instant coffee (I didn't use) 

180 g of chocolate protein powder (I used a pure whey powder, bought in a eco shop)

1/2 cup of unsweetend almond milk or other milk

2 tablespoon of rice/date siroup or honey or other sweetener (I used date siruop)

2 teaspoon of vanila essence (I didn't have it) 

256 g of peanatbutter (I used pure tahini - I love it ) 

Ground oat flakes with blender. Mix this flour with cacao, coffee and protein powder. Than in a small pot heat milk with vanila and siroup and peantbutter. Heat until all is combined well and loks like smooth paste. Mix it with the dry ingredients. Take a small plastic box or other container and put there the mass. Cool for 1 hour or longer. Cut in a small pices. 

My version was not 100% as the origin: I didn't use coffee and vanila and gave smaller part of tahini and add 3 tablespoons of apple soouce. And I had to add more oat flakes to leav it not so liquidy. Although it was really quite nice ;-) . I was afraid that the whey will dominante the taste but it isn't. It's quite sweet and is very rich. Propably you will not eat the whole portion but I think that if you want to keep it longer fresh, it's better to keep it in fridge. It's a little bit sticky but also quite hard and you will have no problems with cutting it. I don't know if I ever make it again ;-) but I wanted to taste it. Becouse of my different stomache problem, protein bars sometimes kept me alive for many hard days. In fact they didn't have so much fiber as theese one (oat) but anyway I wanted to do some at home. To be honest I saw that I wanted to taste other recipe from The Protein Chef after I mix first 3 elements .. so I decided to do it till end :-). 

 

niedziela, 25 września 2016, aga.the.script

Polecane wpisy

  • czekoladowe muffinki z wiśnimi i masą migdałową

    ..w stylu rustykalnym :-) choć wygląd na pewno można jeszcze ulepszyć.  200g mąki ryżowej Melvit 4 łyżki kakao  150g odciśniętej pulpy migdałowej (poz

  • ciastka/batony a la proteinowe domowe

    Należę do wyznawców siły owsa ;-). Wprawdzie sama od dłuższego czasu używam wyłącznie bezglutenowego ale i tak uważam, że owies to roślina, które daje energię i

  • super biszkopt z mąki gryczanej

    Inaczej nie da się tego ująć :-).  To wersja ciasta, które już opisywałam na blogu. W tej jest bardzo równomierne i delikatne.  1/2 kubka dobrze zmiks