run.., love, read ..and bake!
Blog > Komentarze do wpisu
pasztet z soczewicy i jarmużu bez glutenu

Przepis z "Święta bez pszenicy" : 

200g zielonej soczewicy

200g jarmużu

1 cebula i duży kawałek pora (dałam 2 cebule)

2 ząbki czosnku

2 listki laurowe

3 łyżki oleju

100g naturalnego jogurtu sojowego/zwykłego (nie dałam)

sok z 1/2 cytryny (nie dałam)

przyprawy: po 1 łyżeczce kurkumy, lubczyku, czosnku niedźwiedziego, słodkiej papryki (nie dałam) 

pieprz i sól, tłuszcz do smażenia. 

Soczewicę ugotować w 550 ml wody, razem z przyprawami. Pod koniec gotowania dodać sól. Woda musi się wchłonąć. Wyjąć listki laurowe i odstawić do wystudzenia. 

Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć cebulę z porem, posiekanym czosnkiem i pokrojonym jarmużem (wycięłam najgrubsze "nerwy"). Przykryć i dusić ok. 10 minut. U mnie trwało to krócej, jarmuż pokroiłam na wąskie paski. Jeśli wszystko sie przypala, trzeba dodać odrobinę wrzątku. I odparować. Przestudzić. 

Autorki potem radzą zmielić w maszynce soczewicę, jarmuż. Dodać jogurt i sok z cytryny. Wszystko wymieszać. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.

20161014_123956

Moja wersja jest bez jogurtu i licznych przypraw. Soczewicę ugotowałam w warzywnym bulionie z liściami laurowymi i ziarnkiem jałowca. Nie dałam jogurtu tylko jedno jajko ugotowane,które akurat miałam. Rozdrobniłam osobno blenderem jarmuż i soczewicę. Pasztet wyszedł zwarty, o chropowatej fakturze. Generalnie ok ale przyznam, że to nie mój klimat. Na pewno ma dużo błonnika; przypuszczam, że wersji z jogurtem może być smaczniejszy. 

czwartek, 13 października 2016, aga.the.script

Polecane wpisy

  • ciasteczka z masą migdałową

    Jeśli przygotowujecie w domu mleko migdałowe to być może często macie problem co zrobić z pozostałościami po odciśnięciu mleka. Osobiście nieraz używam tej masy

  • muffinki pieczone w 100 stopniach C

    wg autorek książki "Food Pharmacy" pieczenie w temperaturze wyższej niż 100 C jest szkodliwe dla nas ponieważ w produktach pieczonych wytwarzają się szkodliwe s

  • bezglutenowe ciasteczka z matcha

    150g mąki ryżowej białej  50 g masła  1 łyżeczka proszku do pieczenia  3 łyżki miodu  1 łyżeczka matcha dobrej jakości (jeśli użyjemy matcha