run.., love, read ..and bake!
Blog > Komentarze do wpisu
piernik dojrzewający

3 szklanki mąki

250g miodu

100g masła

1 łyżeczka sody i 1 proszku do pieczenia

3 jajka 

1 szklanka wody (oryginalnie mleka)

przyprawy 2-3 lyżki (używam gotową mieszankę "K-3" : imbir, kardamon, cynamon)

bakalie: garść orzechów, kilka łyżek skórki pomarańczowej, kilka fig. 

Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Miód zagotować z masłem i przyprawami. Ostudzić. Jajka rozkłócić (można osobno ubić białka ale ciasto uda się też bez tego). Wszystkie składniki wymieszać: zwykle mieszam mąkę z miodem, potem jajka i płyn. Na końcu dodać bakalie. Ciasto piec w 180 stopniach ok. godziny. Polecam blachę wylożyć papierem do pieczenia. Porcja starcza na dużą blachę, piernik będzie grubości ok. 1,5-2 cm. Ciasto można jeść od razu lub zawinąć w papier do pieczenia i odstawić na kilka dni, a nawet tydzień. Nie daję cukru bo wg mnie ilość miodu wystarczająca. Zawsze można też ciasto przełożyć powidłami lub polać czekoladą. Smacznego!

20161217_10.23.46

Na razie nie piekłam tego przepisu w wersji bezglutenowej.   Wkrótce dodam przepisy na bezglutenowy keks i dojrzewające pierniki z mąki gryczanej :-). 

sobota, 17 grudnia 2016, aga.the.script

Polecane wpisy

  • korzenne rogaliki z piernikowym masłem orzechowym

    Bardzo lubię tahini Primaviki. Kiedyś z kolei w moim ulubionym sklepie z tzw. zdrową żywnością trafiłam na piernikowe masło orzechowe. Wprawdzie masło z orzechó

  • czekoladowe brownie z surowym burakiem

    Wybieram się dziś na piknik. Wprawdzie absolutnie mięsny ale postanowiłam coś przynieść ze sobą. Ponieważ rano robiłam sok z buraka, zostało mi trochę pulpy bur

  • keks - bez cukru i tłuszczu :-) !

    Zmodyfikowany przepis z książki "Pieczone specjały". Ciasto w wersji pszennej ale myślę, że warto wypróbować z mąką ryżową. I może to niedługo uczynię :-).