run.., love, read ..and bake!
Blog > Komentarze do wpisu
bezglutenowe babeczki z m±k± konopn±

M±ka konopna ma zielony kolor. Jest robiona z ziaren i nie zawiera żadnych substancji psychoaktywnych ;-). Zachwalana za różne odżywcze składniki. Zaleca się j± używać jako dodatek do innych m±k. Zbyt duża zawarto¶ć może powodować nadmiern± krucho¶ć lub odrobinę goryczy. M±ka ma delikatny orzechowy posmak. Bardzo drobno mielona, jak siemię lniane. Zalecam umiarkowan± ostrożno¶ć przy silnym ZJD :-). 

Moje babeczki z dodatkiem m±ki konopnej: 

1 kubek m±ki ryżowej białej Melvitu 

4 łyżki m±ki konopnej 

1 łyżka proszku do pieczenia bezgl 

1 jajko 

1/4 kubka oleju ro¶linnego + pół kubka wody (mniej więcej) 

kilka daktyli pokrojonych + 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej + 1 łyżka miodu 

M±ki i proszek wymieszać widelcem. Jajko rozbić w kubku, dodać olej. Wlać do miski, dodać miód i wymieszać. Wodę dolewać stopniowo - ciasto ma być gęste ale nie płynne. Na końcu dodać kandyzowane owoce. Piec ok. 40 minut  w 170 stopniach. Z tej porcji wychodzi 6 ¶redniej wielko¶ci babeczek. 

20170430_062824

niedziela, 30 kwietnia 2017, aga.the.script

Polecane wpisy

  • proteinowe babeczki z kakao i fasol±

    1/2 kubka m±ki owsianej bezglutenowej  1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu i bez fosforanów  1 puszka 400g czarnej fasolki  (dokł

  • ciastka/batony a la proteinowe domowe

    Należę do wyznawców siły owsa ;-). Wprawdzie sama od dłuższego czasu używam wył±cznie bezglutenowego ale i tak uważam, że owies to ro¶lina, które daje energię i

  • super biszkopt z m±ki gryczanej

    Inaczej nie da się tego uj±ć :-).  To wersja ciasta, które już opisywałam na blogu. W tej jest bardzo równomierne i delikatne.  1/2 kubka dobrze zmiks