run, read ..and bake!
Blog > Komentarze do wpisu
bezglutenowe babeczki z m±k± konopn±

M±ka konopna ma zielony kolor. Jest robiona z ziaren i nie zawiera żadnych substancji psychoaktywnych ;-). Zachwalana za różne odżywcze składniki. Zaleca się j± używać jako dodatek do innych m±k. Zbyt duża zawarto¶ć może powodować nadmiern± krucho¶ć lub odrobinę goryczy. M±ka ma delikatny orzechowy posmak. Bardzo drobno mielona, jak siemię lniane. Zalecam umiarkowan± ostrożno¶ć przy silnym ZJD :-). 

Moje babeczki z dodatkiem m±ki konopnej: 

1 kubek m±ki ryżowej białej Melvitu 

4 łyżki m±ki konopnej 

1 łyżka proszku do pieczenia bezgl 

1 jajko 

1/4 kubka oleju ro¶linnego + pół kubka wody (mniej więcej) 

kilka daktyli pokrojonych + 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej + 1 łyżka miodu 

M±ki i proszek wymieszać widelcem. Jajko rozbić w kubku, dodać olej. Wlać do miski, dodać miód i wymieszać. Wodę dolewać stopniowo - ciasto ma być gęste ale nie płynne. Na końcu dodać kandyzowane owoce. Piec ok. 40 minut  w 170 stopniach. Z tej porcji wychodzi 6 ¶redniej wielko¶ci babeczek. 

20170430_062824

niedziela, 30 kwietnia 2017, aga.the.script

Polecane wpisy

  • babeczki z dyni± bezglutenowe i wegańskie

    150g puree z dyni (gęstego) 100g m±ki gryczanej Melvit 40g mielonego siemienia 60g m±ki z orzechów (u mnie po 30g m±ki z pestek dyni i z migdałów) ok. pół kubka

  • pierniczki zaparzane bezglutenowe

    I w ewentualnej opcji wegańskie je¶li mleko zast±pi się mlekiem ro¶linnym. Przepis z ksi±żki "¦więta bez pszenicy" (nieco zmidyfikowany):  100g m±ki grycza

  • piernik korzenny na miodzie bezglutenowy

    Lubię okres przed¶wi±teczny bo mogę wtedy piec i wymy¶lać różne przepisy i testować je na znajomych :-). Ten przepis pochodzi z ksi±żki Caroliny Fereiry "Moja k

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: