run.., love, read ..and bake!
Blog > Komentarze do wpisu
keks - bez cukru i tłuszczu :-) !

Zmodyfikowany przepis z ksi±żki "Pieczone specjały". Ciasto w wersji pszennej ale my¶lę, że warto wypróbować z m±k± ryżow±. I może to niedługo uczynię :-). 

Keks: 

225g m±ki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1- 1/2  łyżeczki przypraw korzennych

125g pokrojnych suszonych ¶liwek

175g daktyli bez pestek

po 100g kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej

50g drobnego kandyzowanego imbiru

150g fig suszonych pokrojonych

200ml wody (oryginalnie soku pomarańczowego)

3 jajka - osobno żółtka i ubite białka

Daktyle i ¶liwki zalać wod±. Gotować 5-7 minut aż odparuje woda. Rozgnie¶ć i ostudzić. M±kę wymieszać z proszkiem, przyprawami,  skórkami, figami i imbirem. Żółtka dodać do masy daktylowej i wymieszać. Dodać do reszty składników. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie acz dokładnie wymieszać. Piec w temp. 160 stopni ok. godziny aż do suchego patyczka. Ciasto jest słodkie i aromatyczne. My¶lę, że da się przechowywać kilka dni. 

20170501_095058

niedziela, 30 kwietnia 2017, aga.the.script

Polecane wpisy

  • czekoladowe brownie z surowym burakiem

    Wybieram się dzi¶ na piknik. Wprawdzie absolutnie mięsny ale postanowiłam co¶ przynie¶ć ze sob±. Ponieważ rano robiłam sok z buraka, zostało mi trochę pulpy bur

  • .. babeczki / babka / keks - jeden przepis, trzy możliwo¶ci ..

    ..przepis znaleziony w necie. Prosty, mało wymagaj±cy. Porcja starcza na 1 duż± babkę lub 12 standardowych muiffinek (po 2 łyżki ciasta do foremki). Można zrobi

  • piernik dojrzewaj±cy

    3 szklanki m±ki 250g miodu 100g masła 1 łyżeczka sody i 1 proszku do pieczenia 3 jajka  1 szklanka wody (oryginalnie mleka) przyprawy 2-3 lyżki (używam got