www.pasza.blox.pl: książki, dietetyka, bieganie, pieczenie.. i nie tylko!
Blog > Komentarze do wpisu
keks - bez cukru i tłuszczu :-) !

Zmodyfikowany przepis z książki "Pieczone specjały". Ciasto w wersji pszennej ale myślę, że warto wypróbować z mąką ryżową. I może to niedługo uczynię :-). 

Keks: 

225g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1- 1/2  łyżeczki przypraw korzennych

125g pokrojnych suszonych śliwek

175g daktyli bez pestek

po 100g kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej

50g drobnego kandyzowanego imbiru

150g fig suszonych pokrojonych

200ml wody (oryginalnie soku pomarańczowego)

3 jajka - osobno żółtka i ubite białka

Daktyle i śliwki zalać wodą. Gotować 5-7 minut aż odparuje woda. Rozgnieść i ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem, przyprawami,  skórkami, figami i imbirem. Żółtka dodać do masy daktylowej i wymieszać. Dodać do reszty składników. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie acz dokładnie wymieszać. Piec w temp. 160 stopni ok. godziny aż do suchego patyczka. Ciasto jest słodkie i aromatyczne. Myślę, że da się przechowywać kilka dni. 

20170501_095058

niedziela, 30 kwietnia 2017, aga.the.script

Polecane wpisy

  • daktylowe kulki z kokosem

    Mój hit ostatnich tygodni :-).  Słodkie i sycące. Dobre gdy dopadnie nas chęć na coś słodkiego albo musimy doładować węgli ;-). 150g suszonych daktyli 100g

  • ciasto bakaliowe czyli klasyczny baton energetyczny :-)

    Tradycja w nowej odsłonie czyli wariant klasycznego, świątecznego ciasta włoskiego "Panforte ze Sieny". Tym razem w wersji cytrusowo-imbirowej. Świetny na baton

  • ciasto z bananami

    Niskosłodzone (prawie bez cukru)  ciasto z bananami i nadzieniem czekoladowym:  3 bardzo dojrzałe banany (mogą być przejrzałe ) obrane i pokrojone w p

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: