run.., love, read ..and bake!
Blog > Komentarze do wpisu
pszenny chleb z m±k± konopn±

400g m±ki pszennej

100g m±ki konopnej 

1 łyżeczka miodu

1 łyżka oleju

300ml ciepłej wody

40g ¶wieżych drożdży - ja dałam ok. 10g suchych

ew. szczypta soli

M±ki wymieszać. Drożdże wymieszać z czę¶ci± wody, miodem i olejem. Dodać do m±ki. Dolewać resztę wody i wyrobić ciasto. Uformować kulę. Odstawić do wyro¶nięcia - miskę włożyłam do siatki foliowej i zamknęłam. Wyrastało w sumie około półtorej godziny (godzina powinna być ok). Foremkę wyłożyć papierem, włożyć ciasto. Wyrównać wierzch mokr± ręk± - ciasto jest dosyć lepkie. Piekłam w 180 stopniach ok. godziny. Wg przepisu w 200 - mnw. 30-35 minut.

Chleb ma zwarty mi±ższ, trochę grubsz± fakturę niż zwykły. Lekko zielony kolor oraz lekko ma¶lany posmak. Kroi się bez problemu. Z tego przepisu wyszło mi ¶redniej wielko¶ci korytko. 

20170501_190639

niedziela, 30 kwietnia 2017, aga.the.script

Polecane wpisy

  • domowe kimchi

    Bardzo lubię kimchi. Jest to fermentowana kapusta pekińska w ostrej marynacie (smakuje inaczej niż kiszona ale też zawiera dużo dobrych bakterii :-) Głównym skł

  • gryczano-pszenny chleb z jogurtem

    To typ chleba tzw. irlandzkiego, a w każdym razie chleba na sodzie. Przygotowuje się go szybko; piecze się około 40 minut. Ten typ pieczywa jest raczej wilgotny

  • ..bułeczki pszenne ziołowe..

    ..lub  przyprawami. Oryginalnie z czosnkiem.  450 g m±ki pszennej (ja dałam 350 g pszennej tortowej i 100 g razowej 1850) 1 paczka suszonych drożdży 8