www.pasza.blox.pl: książki, dietetyka, bieganie, pieczenie.. i nie tylko!
Blog > Komentarze do wpisu
pszenny chleb z mąką konopną

400g mąki pszennej

100g mąki konopnej 

1 łyżeczka miodu

1 łyżka oleju

300ml ciepłej wody

40g świeżych drożdży - ja dałam ok. 10g suchych

ew. szczypta soli

Mąki wymieszać. Drożdże wymieszać z częścią wody, miodem i olejem. Dodać do mąki. Dolewać resztę wody i wyrobić ciasto. Uformować kulę. Odstawić do wyrośnięcia - miskę włożyłam do siatki foliowej i zamknęłam. Wyrastało w sumie około półtorej godziny (godzina powinna być ok). Foremkę wyłożyć papierem, włożyć ciasto. Wyrównać wierzch mokrą ręką - ciasto jest dosyć lepkie. Piekłam w 180 stopniach ok. godziny. Wg przepisu w 200 - mnw. 30-35 minut.

Chleb ma zwarty miąższ, trochę grubszą fakturę niż zwykły. Lekko zielony kolor oraz lekko maślany posmak. Kroi się bez problemu. Z tego przepisu wyszło mi średniej wielkości korytko. 

20170501_190639

niedziela, 30 kwietnia 2017, aga.the.script

Polecane wpisy

  • babka śniadaniowa z szynką

    ..nazywana chyba w oryginale alzacką.  Świetny przepis jeśli chcecie po porannym treningu przygotować leniwe śniadanie dla ukochanej osoby, rodziny, znajom

  • domowe kimchi

    Bardzo lubię kimchi. Jest to fermentowana kapusta pekińska w ostrej marynacie (smakuje inaczej niż kiszona ale też zawiera dużo dobrych bakterii :-) Głównym skł

  • gryczano-pszenny chleb z jogurtem

    To typ chleba tzw. irlandzkiego, a w każdym razie chleba na sodzie. Przygotowuje się go szybko; piecze się około 40 minut. Ten typ pieczywa jest raczej wilgotny

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: