run, read ..and bake!
Blog > Komentarze do wpisu
najprostszy koktajl z witaminą C

Zachęcam serdecznie do korzystania z tego co obecnie można kupić. Porzeczki, końcówka agrestu, jeżyny, maliny, wiśnie. 

Nawet przy ZJD/IBS można się cieszyć tymi owocami. Nie mam sama blendera kielichowego (jeszcze :-) i w związku z tym surowe owoce miksuję małym blenderem z wodą filtrowaną lub mineralną i po prostu przecieram przez drobne sitko. Po zblendowaniu masa naprawdę przeciera się błyskawicznie, a wszystkie pestki i skórki zostają na sitku. 

Składniki: 

1 blender + duży pojemnik/dzbanek 

1 szklanka czerwonej (lub czarnej)  porzeczki obranej  (lub np. pół kubka jagód i pół czarnej porzeczki lub agrest i porzeczka, jagoda i porzeczka czarna, wiśnia i jagoda - opcje zależą wyłącznie od waszego smaku) 

1 - 1,5 szklanki wody niegazowanej 

Porzeczkę zalać wodą. Zblendować ręcznym blenderem. Przelać przez drobne sitko i dodatkowo przetrzeć łyżeczką (zajmuje ok. 1-2 minut). Można zmiksować w proporcjach 1:1  (lub nawet z pół szklanki) wtedy otrzymamy gęstszy mus.

Można ewentualnie dosłodzić.

Mus można zamrozić i jeść jako sorbet. 

Jeśli chcemy inny deser można na bazie musu przygotować również galaretkę. 

20170803_113242

Witamina C jest ważna jak i ciemne antyoksydanty ponieważ: wzmacnia naszą odporność, wzmacnia naczynia krwionośne i wspomaga syntezę kolagenu. Osoby dużo ćwiczące lub biegające powinny także spożywać więcej witaminy C ze względu min. właśnie na kolagen, a także ogólne zalety (zmniejszamy ryzyko anemii przy częstych treningach). 

czwartek, 03 sierpnia 2017, aga.the.script

Polecane wpisy

  • mleko z pestek dyni

    Trochę z ciekawości :-) więc musiałam wypróbować. Przepis podstawowy absolutnie prosty:  100g pestek dyni + woda. Pestki zalać wodą tak by przykrywała je w

  • domowe mleko migdałowe

    W zasadzie dosyć proste do zrobienia. Tańsze i moim zdaniem lepsze w smaku niż kupne.  Potrzebne: pół kubka migdałów + blender + minimum 15 - 30 minut, a o

  • ..koktajl biegacza :-)..

    Buraki są świetnym dopalaczem ponieważ przenoszą więcej tlenu do organizmu. Warto je spożywać z witaminą C żeby dodatkowo zwiększyć wchłanianie żelaza co jest i

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: