www.pasza.blox.pl: książki, dietetyka, bieganie.. i nie tylko!
Blog > Komentarze do wpisu
domowe czekoladki z dodatkiem migdała

Tym razem inspiracja pochodzi z książki z lat 80. o ciastach i ciasteczkach. 

Cieszę się, że udało mi się zarówno wypróbować, a nawet wymyślić nowy przepis. Tym bardziej, że to kolejny przepis w którym udało mi się wykorzystać całkiem zgrabnie masę z migdałów (wysuszoną po robieniu mleku migdałowego). Ekonomia i chęć wykorzystania wszystkiego co kupuję z zakresu żywności jest dla mnie równie ważna jak smak i to co można wykreować. 

100g czekolady deserowej 60%

1 łyżka miodu 

50g suchych mielonych migdałów po mleku migdałowym (jeśli użyjecie mąki migdałowej konsystencja może być nieco inna więc osobiście bym ją podprażyła trochę na suchej patelni)

4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej drobno krojonej 

2 łyżki śmietany słodkiej 

2 krople olejku migdałowego 

migdały

opcjonalnie 1-2 łyżki aromatycznego alkoholu

Miód rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej (mniejszy garnek włożyć do większego wypełnionego wodą - musi być jej tyle, że mały garnek nie dotykał dna większego. Woda musi się lekko gotować). Po rozpuszczeniu przełożyć garneczek na blat. Masę migdałową wysuszoną najlepiej jeszcze raz zmiksować blenderem lub dokładnie rozmieszać widelcem. Wmieszać do czekolady. Dodać śmietankę. Wszystko wymieszać. Dodać skórkę. Wymieszać, nakładać na łyżkę porcję i formować z tego kulki. Do środka wcisnąć migdała - zalepić dokładnie. Można dla większego efektu oblać dodatkowo czekoladą. Schłodzić przed podaniem. Przechowywać w lodówce. 

Te czekoladki są dosyć masywne; w smaku średnio słodkie. Lekko pomarańczowe dzięki skórce. Odrobinę suche przez masę ale i tak nieco trufelkowe. Dodatek alkoholu może nadać aromatu. Można też np. zetrzeć skórkę świeżej pomarańczy i dodać.

Polecam!

20180325_183236

sobota, 24 marca 2018, aga.the.script

Polecane wpisy

  • Konfitura (Geliermittel) BIOVEGAN

    Szukając produktu by zrobić dżem z mniejszą ilością cukru (ale tez by nie musieć długo gotować :-), trafiłam w moim sklepie ze zdrowa żywnością, na ten produkt.

  • daktylowe kulki z kokosem

    Mój hit ostatnich tygodni :-).  Słodkie i sycące. Dobre gdy dopadnie nas chęć na coś słodkiego albo musimy doładować węgli ;-). 150g suszonych daktyli 100g

  • Muffinki z kokosem

    Absolutnie proste. I w 1000% kokosowe.  100g oleju roślinnego 225g mąki pszennej 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50g cukru brązowego 100g wiórkow kokos

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: