www.pasza.blox.pl: książki, dietetyka, bieganie.. i nie tylko!
Blog > Komentarze do wpisu
ciasto bakaliowe czyli klasyczny baton energetyczny :-)

Tradycja w nowej odsłonie czyli wariant klasycznego, świątecznego ciasta włoskiego "Panforte ze Sieny". Tym razem w wersji cytrusowo-imbirowej. Świetny na batony energetyczne o wspaniałym smaku :-)! 

100g kandyzowanej skórki cytrynowej

50g kandyzowanego imbiru drobno krojonego

150g całych migdałów

6 łyżek miodu

75g cukru brązowego

25g masła

szczypta imbiru w proszku + opcjonalnie skórka starta z 1 cytryny

65g mąki pszennej (spokojnie można użyć ryżowej)

Nagrzać piekarnik do 150 stopni.

Masło, miód i cukier rozpuścić w garnuszku i gotować na małym gazie ok.  2 minut.

Orzechy, skórkę, imbir (×2) wymieszać w misce. 

Dodać mąkę i wymieszać dokładnie. Zalać gorącym płynem i ponownie wymieszać łyżką. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 150 stopniach.

(Można dodać mniej cukru jeśli chcecie lub zrobić na samym miodzie).

Ciasto jest w smaku cytrynowo-imbirowe, karmelowe. Można przechowywać kilka dni. Przed krojeniem ostudzić. Piekłam w małym korytku ale porcja starcza na małą tortownicę albo na kilka foremek muffinkowych. Wg mnie bardzo proste w przygotowaniu, a wczoraj pomyślałam, że w sumie jest wersją batona energetycznego w najlepszej postaci :-): owoce suszone, orzechy, w sumie niewielka ilość gotowego cukru. Zamiast mąki pszennej można użyć białej ryżowej. 

20180422_065747

niedziela, 22 kwietnia 2018, aga.the.script

Polecane wpisy

  • Konfitura (Geliermittel) BIOVEGAN

    Szukając produktu by zrobić dżem z mniejszą ilością cukru (ale tez by nie musieć długo gotować :-), trafiłam w moim sklepie ze zdrowa żywnością, na ten produkt.

  • daktylowe kulki z kokosem

    Mój hit ostatnich tygodni :-).  Słodkie i sycące. Dobre gdy dopadnie nas chęć na coś słodkiego albo musimy doładować węgli ;-). 150g suszonych daktyli 100g

  • Muffinki z kokosem

    Absolutnie proste. I w 1000% kokosowe.  100g oleju roślinnego 225g mąki pszennej 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50g cukru brązowego 100g wiórkow kokos

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: