www.pasza.blox.pl: książki, dietetyka, bieganie.. i nie tylko!
Blog > Komentarze do wpisu
Konfitura (Geliermittel) BIOVEGAN

Szukając produktu by zrobić dżem z mniejszą ilością cukru (ale tez by nie musieć długo gotować :-), trafiłam w moim sklepie ze zdrowa żywnością, na ten produkt. Nie pozostawało mi zatem nic innego jak go wypróbować. Po analizie składu jak i przeczytaniu szczegółowej instrukcji na stronie producenta wychodzi na to, że: jest to bardzo dobry produkt jeśli chcecie przygotować galaretkę lub konfiturę o długości przechowywania (bez pasteryzacji) około 5 dni. Galaretkę po przygotowaniu wkładamy do słoików, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i gotowe. 

Przygotowanie: Na 1 kg owoców rozdrobionych lub ok. 600ml zimnego soku używamy 1 opakowanie "Konfiture" - 32g. Przy słodkim owocach dodajemy ok. 300g środka słodzącego + 4 łyżki stołowe soku z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać i doprowadzić do zagotowania. Następnie gotować 3 minut, cały czas mieszając. Przełożyć do słoików, zakręcić. Użycie cukru jak i słoików szklanych z zakrętkami przedłuża trwałość produktu. Jak pisze producent na stronie - jest to maks ok. 5 dni. Krótsze gotowanie dżemu konserwuje na krótszą ilość czasu.

Skład: skrobia ziemniaczana, marant, agar - agar, pektyna - wszystko bio. 

W moim przypadku robiłam galaretkę/dżem z czarnej porzeczki. 1 kg owoców wymieszałam z proszkiem. Dodałam ok. 100g cukru trzcinowego - mam zamiar zapasteryzować i tak słoiki. Całość zagotowałam i mieszając gotowałam 3 minuty. Przełożyłam do wyparzonych słoików. Dzięki tym proporcjom uzyskałam kwaskową ale lekko słodką konfiturę. Nie tworzy się żadna piana na dżemie jak przy innych kupnych żelach. Konfitura jest przejrzysta, ma ciemny kolor, jest gęsta. Większość owoców zostało w całości. Z tej porcji uzyskałam 4 słoiki wielkości większego przecieru pomidorowego. 

20180706_120104

1 opakowanie starcza na 1 kg owoców lub 600ml soku; 32g; cena ok. 5 zł. 

piątek, 06 lipca 2018, aga.the.script

Polecane wpisy

  • daktylowe kulki z kokosem

    Mój hit ostatnich tygodni :-).  Słodkie i sycące. Dobre gdy dopadnie nas chęć na coś słodkiego albo musimy doładować węgli ;-). 150g suszonych daktyli 100g

  • Muffinki z kokosem

    Absolutnie proste. I w 1000% kokosowe.  100g oleju roślinnego 225g mąki pszennej 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50g cukru brązowego 100g wiórkow kokos

  • ciasto bakaliowe czyli klasyczny baton energetyczny :-)

    Tradycja w nowej odsłonie czyli wariant klasycznego, świątecznego ciasta włoskiego "Panforte ze Sieny". Tym razem w wersji cytrusowo-imbirowej. Świetny na baton

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: