www.pasza.blox.pl: książki, dietetyka, bieganie.. i nie tylko!
Blog > Komentarze do wpisu
Muffinki bezglutenowe na mleku kokosowym

1 puszka mleka kokosowego

1 duże jajko

1 cukier waniliowy (mały)

ok. 5-7 łyżek cukru demerara 

2 łyżki płaskie bezgl proszku do pieczenia bez fosforanów

ok. 1,5 kubka mąki mieszanej ryżowa + gryczana Melvit  (pół na pól w moich przypadku)

Mleko wlać do miski i dokładnie wymieszać widelcem lub mikserem. Dodać jajko, cukier waniliowy i cukier i wymieszać ponownie. Wsypać mąkę z proszkiem i delikatnie acz dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć dosyć gęstą ale jeszcze trochę płynną konsystencję. Piec w silikonowych foremkach (ciasto ma dosyć dużo tłuszczu). Wierzch można przyozdobić suszoną żurawiną.

Z porcji wychodzi ok. 9 muffinek średniej wielkości. Babeczki w smaku są lekko kokosowe i w tych proporcjach nie nazbyt słodkie. 

Piec ok. 20 - 25 minut w 180 stopniach. 

 20181202_091904





niedziela, 02 grudnia 2018, aga.the.script

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: