HAPPEN! what I love..and bake.
poniedziałek, 22 sierpnia 2016
..bezglutenowy i bezcukrowy jabłecznik..

..czyli jabłka w roli głównej. Przepis pochodzi z książki, którą kupiłam kilka lat temu. Trochę zmodyfikowany ponieważ chodziło mi o ciasto bez cukru i mąki pszennej. W oryginale jest również masło. Użyłam oleju rzepakowego z zimnego tłoczenia i daje smak tłuszczu tak jak w tradycyjnym kruchym cieście. No i tylko 1 jajko :-) ! 

4-5 jabłek małych lub 4 szt. średniej wielkości (obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, dodać kilka łyżek wody, rozgotować ale musi mieć konsytencję zwartą, a nie płynną. Rozdusić widelcem na masę. Ostudzić.) 

1 i 3/4 mąki z ryżu białego 

1/2 kubka oleju dobrej jakości 

1jajko 

1 łyżka cynamonu / przyprawy piernikowej bez cukru 

2 łyżeczki bezgl proszku do pieczenia 

Mąkę wymieszać z proszkiem, cynamonem. Jajko rozmieszać z olejem, dodać do mąki. Wymieszać i następnie wrzucić mus. Wszystko dokładnie połączyć. Piec w ok. 170 stopniach mnw. 30-40 minut aź do jasnego zbrązowienia brzegów. 

Można dodać garść rodzynek i ew. dosłodzić choć warto pamiętać, że im słodszych jabłek się użyje tym słodsze będzie ciasto. Wypiek jest nieco chrupiący i smakuje podobnie jak klasyczne kruche ciasto z jabłkami. Smacznego! 

20160822_17.18.31

piątek, 05 sierpnia 2016
.. czekoladowe ciasto SCD ...

...czyli ciasto, które możecie jeść będąc na diecie SCD, paleo lub po prostu jako ciasto bez glutenu i słodzone miodem. Dieta SCD z cukrów "stałych" dopuszcza tylko miód. Kakao jest dopuszczalne według jednej z wersji diety...a w każdym razie nie w fazie początkowej, niemniej jednak polecam wypróbować. Ciasto jest bardzo czekoladowe smaku, zależnie ile dodacie miodu, mniej lub bardziej słodkie. Na blogu jest też wersja podobnego ciasta, z tym, że z samymi bananami. W tym używa się tartej cukinii. 

Wersja podstawowa moja: 

3 jajka (oryginalnie 4) 

2 dojrzałe banany 

1 szklanka drobno startej cukinii (2 średnie chudziutkie cukinie - oryginalnie powinno być 1,5 szklanki - z moich 2 cukiń wyszła jedna; trzeć na oczkach drobnych ale nie najmniejszych, które dają miazgę. Cukinię po starciu trzeba mocno odcisnąć ręką i zostawić do ocieknięcia na sitku)

1/3 szklanki mąki z dyni (oryginalnie kokosowej ale ja za nią nie przepadam)

1/3 szklanki kakao  

2 łyżki miodu (oryginalnie 1/2 szklanki)

1 łyżeczka proszku bezgl lub 1/2 łyżeczki sody

Cukinię zetrzeć, odcisnąć, zostawić na sitku. Jajka zmiksować blenderem razem z bananami. Dodać do masy miód, sodę lub proszek i kakao. Zmiksować. Wsypać mąkę, wymieszać widelcem i na końcu dodać cukinię. Wymieszać dokładnie i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min. w 180 stopniach. Patyczek musi być suchy choć ciasto jest wilgotne.

20160822_17.22.13

Opcjonalnie: można nie dać miodu i dać np. 3 łyżki kakao - ciasto będzie nadal czekoladowe ale nie będzie zbyt mocne w smaku i jednocześnie bez miodu.

Osobiście wielokrotnie piekłam to ciasto, z samych bananów i np. mąki słonecznikowej lub dyniowej, ew. z dodatkiem kakao (2-3 łyżek). Było dla mnie wystarczająco słodkie i niezbyt wytrawne.  Radzę  też użyć dojrzałe banany, są bardziej słodkie niż jasnożółte. Należy wtedy zmienić proporcje : 2 jajka / 2 lub 3 banany i ok. 125 g mąki z ziaren plus 1 łyżeczka proszku. Przepis też na blogu w bezcukrowych. 

Można też np. wypełnić masą pół foremki i posypać małą garścią wiśni, porzeczek i to samo zrobić od wierzchu. Owoców musi być tylko trochę żeby masa nie opadła. Nie radzę dawać jabłek, gruszek itd.

Jeśli nie macie dostępu do drobnej tarki cukinię można zetrzeć na grubych oczkach. Ciasto będzie wtedy miało nieco więcej objętości i może być widać małe kawałeczki cukinii.

Zamiast mąki z dyni można dać ze słonecznika. Dla mnie wersja z mąką z kokosa była zbyt tłusta choć to tylko kwestia gustu bo dynia też ma przecież tłuszcz.

Dieta SCD generalnie zaleca sodę do pieczenia ale przyznam, że osobiście nie lubię jej stosować. Dlatego też często używam bezglutenowego proszku do pieczenia co jest pewnym odstępstwem ale ciasto piekę też raz na jakiś czas.

To ciasto raczej się nie uda ze zwykłą mąką lub mąką z kasz - kiedyś próbowałam i wyszedł zakalec. Na blogu są przepisy na ciasta bezgl lub bez cukru, a nawet bez tłuszczu. 

 

środa, 13 lipca 2016
..bułeczki pszenne ziołowe..

..lub  przyprawami. Oryginalnie z czosnkiem. 

450 g mąki pszennej (ja dałam 350 g pszennej tortowej i 100 g razowej 1850)

1 paczka suszonych drożdży 8g

1 łyżeczka soli

około 2 łyżek przypraw : u mnie 1 łyżeczka płatków chili oraz łyżka czubrycy zielonej (bułgarska przyprawa ziołowa) - oryginalnie przyprawy prowansalskie 

1 jajko rozkłócone i 1/2 szklanki śmietanki (lub wody( + kilka łyżek wody 

(oryginalnie: 1 jajko + 12 ząbków czosnku gotowanych w 350 ml mleka - 15 min. Ostudzone zmiksować na puree i dodać do wyrabianego ciasta). 

Mąkę wymieszać z solą, dodać drożdże i zioła, wymieszać. Dodać jajko ze śmietanką i odrobinę wody tak by wyrobić elastyczne ciasto. 

Wyrabiać ciasto kilka minut aż będzie gładkie. Odstawić do wyrośnięcia na mnw. godzinę - półtorej aż podwoi objętość. 

Ciasto przebić, zarobić ponownie. Podzielić na 8 części, uformować bułeczki. Odstawić do wyrośnięcia na 30 min, na blaszce wyłożonej papierem. Naciąć każdą od wierzchu. Piec ok. 30 - 40 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni. (oryginalnie 15-20 minut w 220 stopniach). 

Bułeczki są przepyszne na gorąco. Myślę, że świeże przez dwa dni, potem znakomite na tosty z patelni. Kolejny super przepis z książki "Pieczone specjały". 

 

piątek, 08 lipca 2016
..ciasteczka zwykłe ..

..z mąki pszennej i pełnoziarnistej. Jak to by Ćwierczakiewicz napisała - pospolite. 

1 kubek mąki pszennej tortowej

1,5 kubka mąki pszennej pełnoziarnistej 1850

1 łyżka proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

100g masła zimnego

1 jajko

ok. 1/3 kubka miodu + 2-3 łyżki na wierzch 

ok. 1/2 kubka migdałów posiekanych

kilka łyżek wody ciepłej/letniej

Mąki wymieszać dokładnie z proszkiem. Wsypać cukier  waniliowy i wymieszać. Dodać masło i rozetrzeć na grudki. Dodać jajko, miód. Zagnieść ciasto dodając kilka łyżek wody,stopniowo by uzysksć zwartą i elastyczną masę. Odstawić do lodówki na 20-30 minut. Wyjąć, zarobić, dodać  posiekane drobno migdały i ponownie zarobić. Wałkować, wykrawać kształty i kłaść w odstępach na blachę z papierem do pieczenia. Polać od wierzchu cienkimi strumieniami miodu (łyżką lub widelcem). Piec ok. 15- 20 minut w nagrzanym piekarniku w 160 stopniach. 

 

20160708_12.32.07

sobota, 18 czerwca 2016
..bezgl i bezcukrowe ciasto z bananami i daktylami

..tym razem przepis z książki "Pieczone specjały". Kupiłam ja parę lat temu na wakacjach za jakieś 5 zł. Do dziś upiekłam wg niej kilkanaście rodzajów ciast i ciasteczek. Często zwykłą mąkę zastępuję bezgl i czekam na efekt :-). 

100g masła

225g mąki gryczanej (oryginalnie pszennej)

2 łyżki bezgl proszku do pieczenia

2 rozgniecione banany

2 jajka 

10-15 siekanych daktyli (oryginalnie 125g - moim zdaniem za dużo lub dla wielbicieli słodkiego smaku)

2 łyżki miodu 

plus oryginalnie 75g cukru - nie dałam

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i rozetrzeć opuszkami palców z mąką na drobną kruszonkę. 

Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Piec ok. 45-60 min. w 160 C. Patyczek wyjęty ze środka musi być suchy. 

Ciasto jest słodkie, odrobinę suche ale jak skalę ciast bezgl całkiem ok. Daktyle można zastąpić morelą suszoną lub żurawiną. Nadaje sie do przechowywania przez kilka dni. 

20160618_16.58.38

niedziela, 12 czerwca 2016
..bezgl ciasto sezamowe / gf seasame' cake..

..uwielbiam tahini. Ciasto dla fanów sezamu. 

Przepis z "Święta bez pszenicy" : 

140g mąki gryczanej

160g tahini/pasty sezamowej (dałam prawie cały słoik Primaviki bez cukru) 

1 jajko 

4-5 łyżek miodu (oryginalnie 100g ksylitolu)

1 łyżeczka bezgl proszku do pieczenia (opcjonalnie)

1 cukier waniliowy mały (oryginalnie 1/2 łyżeczki wanilii + 1/2 łyżeczki cynamonu)

ok. pół szklanki wody (oryginalnie 100g masła lub wegańskiego masła)

Jajko wymieszać z miodem,tahini. Do mąki dodać proszek, przyprawy, cukier. Suche składniki wymieszać z mokrymi. Dodać tyle wody (kilka łyżek) by uzyskać masę dającą się dokładnie wymieszać widelcem. Ciasto jest bardzo gęste i trzeba je docisnąć przy wkładaniu do formy. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok.20-30 minut w 180 stopniach. 

W wersji oryginalnek ksylitol należy zblendować na puder. Utrzeć z masłem, dodać jajko, tahini i resztę składników. Jajko można zastąpić mielonym siemieniem ale wg autorek ciasto będzie wtedy bardziej kruche.

Moja wersja jest mało słodka; jeśli ktoś lubi słodki smak polecam dodanie więcej słodzika lub po upieczeniu polanie czekoladą. Smak sezamu ewidentnie wyczuwalny. Niestety trochę suche co częste w ciastach bezgl. Smaczne :-) . 

 20160526_19.00.17

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 73