HAPPEN! what I love..and bake.
niedziela, 12 czerwca 2016
..fasolka z tahini..

..nowe odkrycie: drobna biała fasolka - gorąca - polana płynnym tahini.  Można dodać soli lub miodu, zależnie od chęci :-). Kiedyś czytaĺam o fasoli z miodem i wcale mnie to nie dziwi. Powyższy zestaw jest pyszny :-) !

niedziela, 01 maja 2016
..bezgl ciastka orzechowe / gf cookies with peanut butter

..baardzo miłe :-) . 

Przepis z "Święta bez pszenicy". Tam w wersji korzennej, u mnie klasycznie z wanilią. 

350 g masła orzechowego bez soli i cukru ( dałam 1 słoik Primavika jw.)

220 g mąki gryczanej (u mnie Melvit - niektóre eko są dla mnie zbyt grubo mielone)

2 jajka (oryginalnie 3)

3 łyżki mielonego siemienia (oryginalnie 2 łyżki inuliny i 1 łyżka mąki konopnej)

5 łyżek syropu z daktyli (oryginalnie 100g zmielonego ksylitolu)

1 cukier wanilia burbon (oryginalnie przyprawy piernikowe) 

Wszystkie składniki wymieszać: najpierw suche ze sobą (mąka,cukier,siemie). Dodać do masła, wymieszać i dodać jajka oraz syrop. Jeśli zbyt suche ciasto, dodać jeszcze 1 jajko. Ciastem wyklejać formę silikonową o wybranym kształcie (kuleczki wciskałam w foremkę, wyjmowałam i na blachę). Piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Poczekać do wystudzenia z przekładaniem na talerz. Wg autorek mogą leżeć w słoiku/puszce do kilku tygodni. W smaku mocno orzechowe. Można dodać cukier (lub inny słodzik), ja raczej nie używam dlatego dodałam syrop. 

20160501_07.36.582

*****************************************

350g unsalted&unsweetend peanuts butter

220g buckwheat flour

2-3 eggs

1 vanilia sugar or vanilia (originally 2-3 table spoons gingerbread's spices)

5 table spoons date siroup ( or other sweetener : originally 100g grounded xylitol)

3 table spoons grounded flax seeds (originally 2 table spoons of inulina and 1 of hemp flour)

Mix flour,vanilia sugar,flax seeds. In other bowl put butter,siroup and add dry ingridients. Mix it and add 2 eggs. If it's too dry add one more egg. You can just make small balls and flatten in hands. If you have silicone moulds - take some small pieces and put into mould,press and carefoully take out on baking form. Bake 12 - 15 min in 180 C. Cookies are quite crisp so it's better to cool on the pan. 

 

niedziela, 17 kwietnia 2016
..Kekse mit Rosmarin und Zitron..

..Ich habe nie gedacht, dass es so lecker schmecken kann. Vielleicht ich wollte das ausprobieren weil letztens habe ich auch eine andere neuigkeit probiert: Schwarzes Tee mit Rosmarin und Orange. Das war wirklich lecker auch. Ich furchtete, dass es zu stark ware aber.. war gut. Ich gebe kein Zucker zu Tee so es hat nach Rosmarine und  am Ende nach susse Orange geschmeckt - nice ! Es war : 1 beutel Schwarzes Tee, 1 frisch Rosmarinzweig (ganz) und 1 Scheibe Orange. 

Aber.. die Kekse. Ich habe es ausprobiert weil nach dem Tee-Experiment habe ich frisches Rosmarin gekauft. Und so: 
 
50 g weich Butter
50 g Zucker (ich nutzte meistens Honig - ich gab 2-3 Loffel )
1 Zitrone: geriebene  Schale und 4 Loffel Zitronsaft 
1 Ei
2 Teeloffel gehacktes frisch Rosmarin (nur  Nadeln ) 
200 g weiss Reismehl (oder Weizenmehl  wie im Originall) 
ev. Zucker fur dekoration 
 
1. Rebelt die Butter mit Zucker (Honig). 
2. Dann gibt Zitronsaft und Schale, Ei und rebelt weiter. 
3. Dann Mehl  und macht ein Teig. Kuhl fur 30 min. 
4. Das Glutenfreimehl ist nicht so klebrig oder elastisch wie Weizenmehl. Ich hatte Probleme mit kneten und entschied eine Walze formieren und dann nur die Pflastern schneiden. 
Back im 180 C fur 15-10 Min. 
 
Wenn mochten sie das mit Weizenmehl probieren, konnen sie nur das Eigelb zu den Teig nehmen und mit dem Weiss die Kekse aufschmieren udn dann mit Zucker noch streuen. 
 
20160416_14.25.051
 
Die Kekse sins delikat im geschmack.Einbisschen Zitron und Rosmarin und fur mich schmecken sie auch einbisschen nach Kase (warum - weiss ich nicht ;-) .. 
Gutes Experiment. 
10:55, aga.the.script
Link Dodaj komentarz »
sobota, 16 kwietnia 2016
..ciastka (ryżowe) z rozmarynem i cytryną / (rice) cookies with rosmarine and lemon..

..very tasty and really nice cookies! For me it was quite new to use the rosmarine in cookies but with lemon zest and lemon juice was really nice. I made this cookies with white rice floure instead wheat. And it works also very well. For they taste a little bit.. cheesy ..? Anyway, if you are looking for new recipes, it's worth to check. 

 
50 g soft butter
50 g sugar (I gave 2-3 tablespoon of honey) 
1 lemon: rubbed zest and 4 tablespoons of juice
1 egg
2 teaspoons chopped  fresh rosmarine 
200 g white rice flour (originally wheat) 
opptional: sugar on top 
 
1. Mix butter with sugar (honey). 
2. Add lemon juice and zest and egg. (In originally recipe it's only egg yolk but I used whole - gluten free flour makes more dry dough). Mix well. Add rosmarine and mix. At the end add flour. 
Chill the dough 30 min. in fridge. 
3. Becouse the dough was not very solid, I shaped it in a zylinder form and very gently cut the slices. 
4.Bake 15-20 min. in 180 C. 
 
20160416_14.25.05
___________________________________
 
Ciastka ryżowe z rozmarynem i cytryną: 
 
50 g miękkiego masła 
50 g cukru (dałam 2-3 łyżki miodu)
starta skórka z 1 cytryny + 4 łyżki soku
200 g mąki ryżowej białej (oryginalnie pszennej)
1 jajko 
2 łyżeczki posiekanego rozmarynu świeżego 
opcjonalnie cukier do posypania 
 
Masło utrzeć z cukrem lub miodem. 
Dodać skórkę i sok, wymieszać. Dodać jajko - oryginalnie daje się żółtko do ciastka, a białkiem smaruje się wierzch ale mąki bezglutenowe są bardziej sypkie w zw. z tym dałam całe jajko. Wymieszać. Dodać rozmaryn, wymieszać i na koniec wsypać mąkę. Wyrobić ciasto. Chłodzić 30 min. w lodówce. 
 
Ponieważ nie dało się za bardzo wałkować więc uformowałam kształt w formie walca i kroiłam delikatnie plastry. Piec ok. 15-20 minut w temp. 180 C. 
 
Ciekawy smak, wyczuwalna cytryna i rozmaryn. Delikatne i inne. Polecam dla ciekawskich. 
..chleb orkiszowy na drożdżach / spelt bread with yeast ..

..kupiłam ostatnio mąkę orkiszową żeby sprawdzić czy mnie uczula, że tak powiem się upewnić. Orkisz to odmiana pszenicy i ma także gluten. Wpisałam w google i pierwsze co wyszedł mi ten przepis ze strony http://przepisnachleb.pl/ . Stronę polecam  zwolennikom domowych chlebów aczkolwiek są to generalnie chleby na mące pszennej lub ogólnie z glutenem. 

W każdym razie ten przepis jest dosyć prosty, szybko się go robi. 
 
30 g świeżych drożdży (dałam 2 paczki suchych po 7 g) 
1 łyżeczka miodu
2-3 łyżki letniej wody 
500 g mąki orkiszowej typ 630 (ja dałam Melvitu)
2 łyżeczki soli (dałam 1 bo ogólnie mało solę) 
20 g siemienia lnianego 
50 g ziaren słonecznika lub innych ziaren (dałam słonecznik) 
20 g sezamu (nie dałam) 
ok. 300-400 ml ciepłej  wody 
 
Ciasto jest rzadkie i szybko rośnie dlatego też jak radzi autorka warto jest rozgrzać piekarnik w czasie pierwszego wyrastania. 
 
Drożdże wymieszać z 2-3 łyżkami letniej wody i miodu. 
 
Mąkę wymieszać z ziarnami, solą, dodać rozpuszczone drożdże. Dodać wodę - dodałam w sumie ok. 350 - 400 ml. Ciasto mieszałam widelcem, ma mieć luźną konsystencję tak by wręcz dało się je przelać do blachy. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 30 min. lub aż podwoi lub potroi swoją objętość. (U mnie trwało to ok. 20 minut. Rzeczywiście ciasto rośnie błyskawicznie.) 
Na zdj. już po wyrośnięciu, w formie. 
20160416_14.23.28
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zamieszać i przełożyć formy (ja akurat piekłam w tortownicy średniego rozmiaru) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą i wysypaną otrębami. Odstawić na kolejne 15 minut. Ciasto powinno maksymalnie wyrosnąć 1 cm poniżej brzegu formy. Osobiście trochę się bałam, że wyleje więc jak trochę urosło od razu wstawiłam do piekarnika. 
Pieczenie: piekarnik nagrzać do 220 stopni. Piec w tej temperaturze 10 minut, następnie zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia można zdjąć papier, wyjąć z formy i ostatnie 10 minut piec na kratce. 
Mój chleb piekłam w temperaturze ok. 200 stopni jakieś 50 minut. 
 
Ostatnie 10 minut piekł się bez formy. 
Kroić po ostudzeniu.
 
20160416_14.24.221
 
W smaku bardzo dobry, w konsystencji trochę wilgotny. Być może za krótko garował za drugim razem lub była zbyt niska temperatura na początku albo mogłam go piec jeszcze kilka minut dłużej. To taki chleb, który Paul Hollywood by wciskał palcem do środka i mówił "it's underbaked" ;-). Choć odgłos pukania był prawidłowy. Z całą pewnością wypróbuję jeszcze raz ten przepis (dla kogoś :-) więc polecam fanom orkiszu. 
 
--------------------------------------------------------------------------
 
Spelt bread on instant yeast: 
 
14g dried yeast (2 x 7g ) 
1 tabelspoon honey
2-3 tabelspoons warm water 
500 g spelt flour 630 (I used "normal" which I bought in a local store) 
2 teaspoons of salt  (I used 1)
300-400 ml of warm water 
50 g sunflower seeds or other seeds
20 g sesame (I didn't give)
20 g flaxseed (whole)
 
The bread is growing very fast. It's very good to turn on your oven during the first grow. 
 
1. Mix yeast with water and honey. 
2. Mix flour with seeds and salt. Add yeast and mix well with water. Please give water in parts. I gave about 350-400 ml in 2 parts. The dough must be quite liquid - more like hot pudding. You should be able to fill it in your bowl.  I mixed the dough with a fork. 
3. Put the dought into a bowl, cover and left for 30 minutes or until it doubles his size. In my case it was about 20 min. 
4. Mix again and put on your backing form. On the bottom you can put the backing paper or spread some oil and grains. Leave for next 15 min. The dough should have the maximum high  1 cm under the form. 
I was afraid that my form will be too small (it's a medium size) and I wait only 10 min. before baking. 
5. Bake 10 min. in 220 C and than about 30 min. in 200. Last 10 min. you can bake without form. 
I baked about 50 min. in 200 C. 
Chill and cut in slices when it's cold.
 
Bread is very tasty. My is a little bit too wet or underbaked?. It has good structure but propably I gave too small temperature at the beginning or I should bake for next 10 min. 
 
I think that I will make it again - not for me becouse I don't tollerate spelt (it was the reason to check if I remeber well ;-).. but my parents do so it would be great opportunity to use the rest of my spelt flour and try to do a better bake. 
 
Spelt has gluten and it's kind of wheat so it's not for peaople on glutenfree diet. 
 
 
 
 
niedziela, 10 kwietnia 2016
.. "Święta bez pszenicy" M. Szloser, W. Gąsiorowska..

.. książkę "Święta bez pszenicy" pierwotnie recenzowałam dla portalu Dla Lejdis. Ponieważ książką się zachwyciłam, postanowiłam także opisać ją na blogu. 

Zasadniczo jest to kolejna książka z kuchni bezglutenowej, która trafiła mi w ręce. Dotychczas - najlepsza. O jej wyjątkowości stanowi nie tylko grubość (liczy sobie ponad 400 stron). Autorki z całego serca przyłożyły się by czytelnikom przekazać zdobytą przez siebie wiedzę dotyczącą bezglutenowej kuchni. Dzięki temu do naszych rąk trafia rodzaj kompendium bezglutenowej diety, której autorki są zwolenniczkami. W książce generalnie dominują przepisy na potrawy typu mącznego. Ostatecznie dla wielu bezglutenowców znalezienie odpowiedników pszennego pieczywa czy ciast, makaronów itd. bywa najtrudniejsza.  Obecnie jest wprawdzie dużo ułatwień czyli gotowych produktów. Bez większego problemu można kupić makarony gryczane, ryżowe, pieczywo czy ciastka bez glutenu. Nieraz niesie to jednak za sobą ryzyko, że uczula nas inna część składników (np. mnie alergizuje kukurydza) lub jesteśmy skazani na ograniczony wybór albo strasznie trudno jest uzupełnić lukę powstałą po smaku pszennego chleba .. :-) . Jeśli jednak należymy do grona osób, które mają czas, chcą lub są zmuszone do wytwarzania swoich produktów - wtedy witajcie w raju :-) . Jak wskazuje tytuł "Święta bez pszenicy"  zawartość książki dotyczy dwóch głównych świąt obchodzonych w Polsce czyli Bożego Narodzenia i Wielkanocy. W środku znajdziemy jednak także wiele przepisów i wskazówek dotyczących ogólnie tzw. zdrowej kuchni dzięki czemu otrzymujemy rodzaj kompendium bezglutenowej kuchni.  Są tu zatem przepisy na ciasta, pierogi, pasztety, zupy, kiełbaski. Także na chleby i pieczywo, napoje oraz domowe półprodukty typu skórka suszona cytrusowa, kandyzowana itd. Autorki namawiają do wypróbowania różnych rodzajów mąk bezglutenowych w tym np. z teffu, kasztanów, konopi. Oczywiście większość tych produktów jest droga lub droższa od np. mąki gryczanej lub ryżowej ale warta wypróbowania choćby i raz. Osobiście wykorzystałam już kilkakrotnie przepisy min. na bezglutenowe pierniczki, ciasta i jeden czy dwa chleby. Nie wszystkie może były idealnie w moim guście ale jako, że należę do osób, które lubią eksperymentować w kuchni, czuję się tym w pełni usatysfakcjonowana. I mam już na oku kilka dalszych przepisów, które będę chciała wkrótce wypróbować. Większość przepisów jest wegańska lub wegetariańska ale jest także kilka z mięsem lub rybą. Moim jednym zastrzeżeniem w poprzedniej recenzji jak i w polecaniu książki innym jest powszechne użycie ksylitolu. Przestrzegam neofitów przed rzucaniem się na głęboką wodę tzn. konsumowania od razu dużych dawek tego cukru. Ksylitol może powodować rozwolnienia i dla wielu osób wymaga przyzwyczajenia się do mniejszych (określonych) dawek, tak by móc zwiększać tolerancję organizmu na ten cukier. 
 
link do wydawnictwa: 
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 75