www.pasza.blox.pl: książki, dietetyka, bieganie, pieczenie.. i nie tylko!
wtorek, 01 maja 2018
proteinowe batoniki/ciastka pikantne i na słono :-)

100g bezglutenowych płatków owsianych 

30g białka ryżowego

50g orzechów arachidowych niesolonych

1 łyżka mielonego siemienia lnianego

2 jajka 

szczypta soli himalajskiej, łyżeczka płatków chili, łyżka cebuli prażonej w płatkach  (przypraw można użyć innych: ja akurat lubię ten zestaw :-)

Suche składniki wymieszać dokładnie, dodać jajka. Zagnieść ręką. Jeśli bardzo masa się kruszy dodać jeszcze 1 - 2 łyżki wody. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem. Mocno docisnąć do dna. Naznaczyć nożem porcje do krojenia. Piec ok. 40 minut  w 160-170 stopniach C.

Moi zdaniem bardzo smaczne ;-). Niestety mogą się nieco kruszyć: zależy też trochę od jakości i konsystencji składników. Cebulka i chili dają smak niczym krakersy lub chipsy. 

12:05, aga.the.script , proteinowe
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 30 kwietnia 2018
Agata Lewandowska "Wypieki dla diabetyków" - recenzja

Szczerze mówiąc to na tą książkę zwróciłam uwagę gdy stałam w kolejce na poczcie ;-). Jak się okazało zawartość półek w tym miejscu, może jednak także być ciekawa i inspirująca. Kolejnym powodem dla którego chcę napisać o tej książce jest fakt taki, że u dziecka  mojego kolegi wykryto  niedawno cukrzycę. Spowodowało to oczywiście radykalną zmianę trybu żywienia, nie tylko chorego ale i całej rodziny. A ta książką na pewno może być przydatna w przypadku cukrzycy 1 czy 2 drugiego stopnia, a także insulinooporności. W gruncie rzeczy sporo jest także przepisów bezglutenowych, o niskim IG, a także niskocukrowych w sensie węglowodanów. Z tego ostatniego powodu są tu przepisy, które moim zdaniem można wykorzystać nawet w diecie SCD czy  niskowęglowodanowych. 

Oczywiście większość przepisów jest bez cukru. A te które są słodzone mają w swoim składzie ksylitol, stewię lub erytrol. Cała książka zasadniczo obejmuje wypieki słodkie lub półsłodkie (a nawet wytrawne) oraz pieczywo (m.in. na zakwasie). Wiele przepisów jest moim zdaniem godnych polecenia lub wypróbowania. Niektóre są w pewnym sensie wariantami klasyków (m.in. chudy sernik, muffinki z owocami itd.) ale dużo jest jeszcze dla mnie do wypróbowania (np. ciastka z cieciorki lub bobu w wersji pikantnej lub słodkiej :-),  czekoladowe ciastka z burakiem i cukinią, ciasto bananowo-serowe itd.). Wszystkie są raczej słodzone stewią, ksylitolem, ertrytolem lub ostatecznie cukrem. Pieczywo ma osobną sekcję i może także być ciekawie. Wprawdzie spora część przepisów wymaga zakwasu ale są także te na drożdżach. 

Moim zdaniem "Wypieki dla diabetyków" to świetna propozycja dla osób nie tylko będących diabetykami ale także tych , którzy z różnych powodów cenią kuchnię niskocukrową lub poszukują nowości :-). Sporo przepisów jest na bazie sera lub jogurtu; niemniej jednak każdy, nawet w wersji wegańskiej, znajdzie coś dla siebie. Każdy przepis ma wyliczoną porcję podz względem kalorycznym, WW, protein, tłuszczu itd. 

link do wydawnictwa RM

Agata Lewandowska "Wypieki dla diabetyków" wydawnictwo RM 2017

20180430_114333

sobota, 28 kwietnia 2018
Nitro Lody czyli lody mrożone ciekłym azotem

Jako fascynatka Hestona Blumenthala dziś z ciekawością rozgrzaną słoneczną pogodą :-) wypróbowałam lody mrożone ciekłym azotem. Hestona popisowe danie to m.in. lody jajeczne z bekonem.. mrożone właśnie tą metodą.

Byłam w lokalu na Chmielnej ale w Warszawie jest też kilka innych punktów. Najpierw wybiera się bazę (m.in.mleko, jogurt). Ja wybrałam mleko sojowe (jedyne bezmleczne). Potem w podstawowym zestawie cenowym mamy 3 dodatki do wyboru. Moje były : kiwi w kawałkach, mus z mango i mus z pomarańczy. Całość jest miksowana ale faktura zróżnicowana - nadal były kawałki kiwi. Potem wszystko się mrozi ciekłym azotem i już :-). W smaku - no cóż, jak lody z dobrej lodziarni. Fajne jest to, że wybierając składniki mamy 100% z tego co zamówiliśmy. Bez dodatku cukru czy śmietany jak u mnie. Dodatków do wyboru sporo m.in. ciasteczka, karmel, nutella, świeże owoce. Można też zamówić posypkę - widziałam nawet i spirulinę ;-) czy mielone jagody goji. 

Ogólnie nie jestem fanką lodów ale na te pewnie będę czasem wpadać - właśnie ze względu na możliwie niską zawartość cukru.

Najmniejsza porcja 250 ml - 14 zł.  Nietanio ale warto było :-)

 NITRO LODY

20180428_183625

18:35, aga.the.script
Link Dodaj komentarz »
środa, 25 kwietnia 2018
Chrupki warzywne "Crispy Natural" - Chrup pomidora

Ciekawe doznanie kulinarne ;-). Chrupki czy rodzaj chipsów z warzyw - przygotowany absolutnie bez tłuszczu. Jest ich kilka rodzajów - z przyprawami i bez, a także owoce (brzoskwinie). Osobiście miałam okazję spróbować pomidora - smakuje bardzo pomidorowo, z wyczuwalną nutą bazyli i oregano. Chrupiące jak jest napisane na opakowaniu. Warto pochrupać nie tylko samo ale pokusić się jako dodatek do innych dań lub przekąsek. 

Cena w necie ok. 2 zł za paczkę. 

opakowanie 50kcal (15gram); tłuszcz 0,4g, węglowodany 7,5g, błonnik 3,0g, białko 2,1g, sól 0,01g

skład: pomidory, bazylia, oregano 20180408_102405

 

poniedziałek, 23 kwietnia 2018
"Bieganie jest proste" Krzysztof Mizera - recenzja

Książka przeznaczona głównie dla początkujących biegaczy lub osób chcących zacząć biegać. Osoby bardziej obeznane z tematem powinny także znaleźć tu coś interesującego :-). Jest to jednak publikacja raczej głównie zachęcająca do rozpoczęcia tej aktywności fizycznej. 

Autor jest fizjologiem i doradcą żywieniowym (prywatnie mężem Justyny Mizery - dietetyczki sportowej). Na początku zdradza jaka była jego droga do rozpoczęcia przygody z bieganiem. Następnie w zasadzie prawie zachęca :-) wszystkich czytelników do podjęcia tej aktywności fizycznej. Dzięki krótkim rozdziałom można zebrać podstawową ale też dokładnie opisaną wiedzę m.in. o tym jak zacząć biegać, w czym biegać (odzież i obuwie), jakie są techniki biegu, jak ustalać swoje treningi. To ostatnie jest rozpatrywane zarówno z punktu widzenia podtrzymywania motywacji i urozmaiceń ale także dostarcza informacji o kwestiach wydolnościowych. Czyli czym jest VO2max, czym jest HRmax i jak można używać tych wartości odnośnie ustaleń treningowych - zależenie od celów które chcemy osiągnąć (większa wydolność lub np. skuteczne zmniejszenie tkanki tłuszczowej). W książce jest także część poświęcona konkretnym planom treningowym, a także dietetycznym. 

Ogólnie ujmując "Bieganie jest proste" to bardzo ciekawa i ładnie wydana książka dla wszystkich, którzy chcą zacząć biegać. Podstawowa wiedza podana bardzo konkretnie i rzeczowo z całą pewnością pozwoli nie tylko na prostsze wejście w świat biegów :-) ale także będzie przydatna w zdobywaniu dalszej wiedzy. Bez względu na to czy to będzie bieganie czy np. nordic walking. Obie aktywności są najbardziej naturalne dla człowieka i potrafią dostarczyć nie tylko odpowiedniego ruchu dla ciała ale także wiele endorfin i dobrego samopoczucia dla ducha. 

Krzystof Mizera "Bieganie jest proste" wydawnictwo Grupa Wydawnicza Foksal 2015

20180423_055733

niedziela, 22 kwietnia 2018
ciasto bakaliowe czyli klasyczny baton energetyczny :-)

Tradycja w nowej odsłonie czyli wariant klasycznego, świątecznego ciasta włoskiego "Panforte ze Sieny". Tym razem w wersji cytrusowo-imbirowej. Świetny na batony energetyczne o wspaniałym smaku :-)! 

100g kandyzowanej skórki cytrynowej

50g kandyzowanego imbiru drobno krojonego

150g całych migdałów

6 łyżek miodu

75g cukru brązowego

25g masła

szczypta imbiru w proszku + opcjonalnie skórka starta z 1 cytryny

65g mąki pszennej (spokojnie można użyć ryżowej)

Nagrzać piekarnik do 150 stopni.

Masło, miód i cukier rozpuścić w garnuszku i gotować na małym gazie ok.  2 minut.

Orzechy, skórkę, imbir (×2) wymieszać w misce. 

Dodać mąkę i wymieszać dokładnie. Zalać gorącym płynem i ponownie wymieszać łyżką. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 150 stopniach.

(Można dodać mniej cukru jeśli chcecie lub zrobić na samym miodzie).

Ciasto jest w smaku cytrynowo-imbirowe, karmelowe. Można przechowywać kilka dni. Przed krojeniem ostudzić. Piekłam w małym korytku ale porcja starcza na małą tortownicę albo na kilka foremek muffinkowych. Wg mnie bardzo proste w przygotowaniu, a wczoraj pomyślałam, że w sumie jest wersją batona energetycznego w najlepszej postaci :-): owoce suszone, orzechy, w sumie niewielka ilość gotowego cukru. Zamiast mąki pszennej można użyć białej ryżowej. 

20180422_065747

06:54, aga.the.script , słodkości
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 94