run.., love, read ..and bake!
środa, 13 lipca 2016
..bułeczki pszenne ziołowe..

..lub  przyprawami. Oryginalnie z czosnkiem. 

450 g mąki pszennej (ja dałam 350 g pszennej tortowej i 100 g razowej 1850)

1 paczka suszonych drożdży 8g

1 łyżeczka soli

około 2 łyżek przypraw : u mnie 1 łyżeczka płatków chili oraz łyżka czubrycy zielonej (bułgarska przyprawa ziołowa) - oryginalnie przyprawy prowansalskie 

1 jajko rozkłócone i 1/2 szklanki śmietanki (lub wody( + kilka łyżek wody 

(oryginalnie: 1 jajko + 12 ząbków czosnku gotowanych w 350 ml mleka - 15 min. Ostudzone zmiksować na puree i dodać do wyrabianego ciasta). 

Mąkę wymieszać z solą, dodać drożdże i zioła, wymieszać. Dodać jajko ze śmietanką i odrobinę wody tak by wyrobić elastyczne ciasto. 

Wyrabiać ciasto kilka minut aż będzie gładkie. Odstawić do wyrośnięcia na mnw. godzinę - półtorej aż podwoi objętość. 

Ciasto przebić, zarobić ponownie. Podzielić na 8 części, uformować bułeczki. Odstawić do wyrośnięcia na 30 min, na blaszce wyłożonej papierem. Naciąć każdą od wierzchu. Piec ok. 30 - 40 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni. (oryginalnie 15-20 minut w 220 stopniach). 

20160918_06.48.38

Bułeczki są przepyszne na gorąco. Myślę, że świeże gdzieś przez dwa dni, potem dobre na tosty z patelni. Kolejny super przepis z książki "Pieczone specjały". 

 

17:52, aga.the.script , przepisy
Link Dodaj komentarz »
piątek, 08 lipca 2016
..ciasteczka zwykłe ..

..z mąki pszennej i pełnoziarnistej. Jak to by Ćwierczakiewicz napisała - pospolite. 

1 kubek mąki pszennej tortowej

1,5 kubka mąki pszennej pełnoziarnistej 1850

1 łyżka proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

100g masła zimnego

1 jajko

ok. 1/3 kubka miodu + 2-3 łyżki na wierzch 

ok. 1/2 kubka migdałów posiekanych

kilka łyżek wody ciepłej/letniej

Mąki wymieszać dokładnie z proszkiem. Wsypać cukier  waniliowy i wymieszać. Dodać masło i rozetrzeć na grudki. Dodać jajko, miód. Zagnieść ciasto dodając kilka łyżek wody,stopniowo by uzysksć zwartą i elastyczną masę. Odstawić do lodówki na 20-30 minut. Wyjąć, zarobić, dodać  posiekane drobno migdały i ponownie zarobić. Wałkować, wykrawać kształty i kłaść w odstępach na blachę z papierem do pieczenia. Polać od wierzchu cienkimi strumieniami miodu (łyżką lub widelcem). Piec ok. 15- 20 minut w nagrzanym piekarniku w 160 stopniach. 

 

20160708_12.32.07

12:42, aga.the.script , słodkości
Link Dodaj komentarz »
sobota, 18 czerwca 2016
..bezgl i bezcukrowe ciasto z bananami i daktylami

..tym razem przepis z książki "Pieczone specjały". Kupiłam ja parę lat temu na wakacjach za jakieś 5 zł. Do dziś upiekłam wg niej kilkanaście rodzajów ciast i ciasteczek. Często zwykłą mąkę zastępuję bezgl i czekam na efekt :-). 

100g masła

225g mąki gryczanej (oryginalnie pszennej)

2 łyżki bezgl proszku do pieczenia

2 rozgniecione banany

2 jajka 

10-15 siekanych daktyli (oryginalnie 125g - moim zdaniem za dużo lub dla wielbicieli słodkiego smaku)

2 łyżki miodu 

plus oryginalnie 75g cukru - nie dałam

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i rozetrzeć opuszkami palców z mąką na drobną kruszonkę. 

Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Piec ok. 45-60 min. w 160 C. Patyczek wyjęty ze środka musi być suchy. 

Ciasto jest słodkie, odrobinę suche ale jak skalę ciast bezgl całkiem ok. Daktyle można zastąpić morelą suszoną lub żurawiną. Nadaje sie do przechowywania przez kilka dni. 

20160618_16.58.38

17:13, aga.the.script , bezglutenowe
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 12 czerwca 2016
..bezgl ciasto sezamowe / gf seasame' cake..

..uwielbiam tahini. Ciasto dla fanów sezamu. 

Przepis z "Święta bez pszenicy" : 

140g mąki gryczanej

160g tahini/pasty sezamowej (dałam prawie cały słoik Primaviki bez cukru) 

1 jajko 

4-5 łyżek miodu (oryginalnie 100g ksylitolu)

1 łyżeczka bezgl proszku do pieczenia (opcjonalnie)

1 cukier waniliowy mały (oryginalnie 1/2 łyżeczki wanilii + 1/2 łyżeczki cynamonu)

ok. pół szklanki wody (oryginalnie 100g masła lub wegańskiego masła)

Jajko wymieszać z miodem,tahini. Do mąki dodać proszek, przyprawy, cukier. Suche składniki wymieszać z mokrymi. Dodać tyle wody (kilka łyżek) by uzyskać masę dającą się dokładnie wymieszać widelcem. Ciasto jest bardzo gęste i trzeba je docisnąć przy wkładaniu do formy. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok.20-30 minut w 180 stopniach. 

W wersji oryginalnek ksylitol należy zblendować na puder. Utrzeć z masłem, dodać jajko, tahini i resztę składników. Jajko można zastąpić mielonym siemieniem ale wg autorek ciasto będzie wtedy bardziej kruche.

Moja wersja jest mało słodka; jeśli ktoś lubi słodki smak polecam dodanie więcej słodzika lub po upieczeniu polanie czekoladą. Smak sezamu ewidentnie wyczuwalny. Niestety trochę suche co częste w ciastach bezgl. Smaczne :-) . 

 20160526_19.00.17

10:30, aga.the.script , bezglutenowe
Link Dodaj komentarz »
..fasolka z tahini..

..nowe odkrycie: drobna biała fasolka - gorąca - polana płynnym tahini.  Można dodać soli lub miodu, zależnie od chęci :-). Kiedyś czytaĺam o fasoli z miodem i wcale mnie to nie dziwi. Powyższy zestaw jest pyszny :-) !

10:28, aga.the.script , przepisy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 01 maja 2016
..bezgl ciastka orzechowe / gf cookies with peanut butter

..baardzo miłe :-) . 

Przepis z "Święta bez pszenicy". Tam w wersji korzennej, u mnie klasycznie z wanilią. 

350 g masła orzechowego bez soli i cukru ( dałam 1 słoik Primavika jw.)

220 g mąki gryczanej (u mnie Melvit - niektóre eko są dla mnie zbyt grubo mielone)

2 jajka (oryginalnie 3)

3 łyżki mielonego siemienia (oryginalnie 2 łyżki inuliny i 1 łyżka mąki konopnej)

5 łyżek syropu z daktyli (oryginalnie 100g zmielonego ksylitolu)

1 cukier wanilia burbon (oryginalnie przyprawy piernikowe) 

Wszystkie składniki wymieszać: najpierw suche ze sobą (mąka,cukier,siemie). Dodać do masła, wymieszać i dodać jajka oraz syrop. Jeśli zbyt suche ciasto, dodać jeszcze 1 jajko. Ciastem wyklejać formę silikonową o wybranym kształcie (kuleczki wciskałam w foremkę, wyjmowałam i na blachę). Piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Poczekać do wystudzenia z przekładaniem na talerz. Wg autorek mogą leżeć w słoiku/puszce do kilku tygodni. W smaku mocno orzechowe. Można dodać cukier (lub inny słodzik), ja raczej nie używam dlatego dodałam syrop. 

20160501_07.36.582

*****************************************

350g unsalted&unsweetend peanuts butter

220g buckwheat flour

2-3 eggs

1 vanilia sugar or vanilia (originally 2-3 table spoons gingerbread's spices)

5 table spoons date siroup ( or other sweetener : originally 100g grounded xylitol)

3 table spoons grounded flax seeds (originally 2 table spoons of inulina and 1 of hemp flour)

Mix flour,vanilia sugar,flax seeds. In other bowl put butter,siroup and add dry ingridients. Mix it and add 2 eggs. If it's too dry add one more egg. You can just make small balls and flatten in hands. If you have silicone moulds - take some small pieces and put into mould,press and carefoully take out on baking form. Bake 12 - 15 min in 180 C. Cookies are quite crisp so it's better to cool on the pan. 

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 69