run.., love, read ..and bake!
wtorek, 31 stycznia 2006
sałatka z melona i rukoli

1 żółty dojrzały melon, obrany i pokrojony w grubsza kostkę

1 paczka sera feta Apetina (lub 100g innego twardego sera owczego)

1 paczka rukoli

kilka orzechów włoskich posiekanych

łyżka lub dwie siekanej pietruszki

sos winegret z 2-3 łyżek oliwy, 1 łyżki octu winnego, sól, pieprz

wszystko wymieszać .. i już

9za książką o kuchni benedyktynów, tytuł dopiszę jak znajdę ;-)

13:15, aga.the.script , przepisy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 29 stycznia 2006
lody bekonowe

w programie znakomitym zresztą "Kitchen chemistry" na Discovery pan prowadzący, ładny angol, niejaki Heston który jest właścicielem restauracji pokazywał jak to u nich robi się rozmaite lody - restauracja eksperymentuje ze smakami itd. Jedną ze specjalności zakładu są lody o smaku bekonowym.

należy bekon podmsażyć, potem do masy z jajek, cukru i mleka dodać, gotować w temperaturze 80 - 90 stopni (ścinające się białka jajek podkreślają smak bekonu). zdaje się że jeszcze wszystko miksują (przeoczyłam czy wyjmują bekon przed zamarażaniem czy nie). i .. gotowe.

mają tam też np. lody o smaku musztardowym (!).

to dopiero eksperymenty godne podziwu..

pasta rybna by Ben via my version

1 ryba wędzona (najlepiej taka która ma mało ości) - obrana ze skóry i ości

2 jajka gotowane na twardo, posiekane

3 -4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (bez cukru)

1 łyżka majonezu

3 - 4 łyżki pasty kawiorowej z tubki

sól, pieprz

wszystko wymieszać widelcem, rybę można ew. wcześniej zmiksować.

uważnie dodawać sól ponieważ pasta z tubki jest słona sama w sobie. można też np. nie dawać jogurtu tylko sam majonez lub z kolei sam jogurt.

13:46, aga.the.script , przepisy
Link Dodaj komentarz »
ciasteczka czekoladowe by aga

1 mleczna czekolada

ok. pół kostki margryny

łyżka miodu

łyżka przypraw korzennych

ok. pół - trzy czwarte szklanki mleka

- razem rozpuścić w garnku, najlepiej w kąpieli wodnej. nie gotować.

ok. 3 -4 szklanek mąki

paczka proszku do pieczenia

łyżka kakao

paczka mieszanki bakaliowej

- wymieszać w misce.

do suchej masy dodać płynną z garnka. wbić jedno jajko. dokładnie wymieszać. można dodać też 2 - 3 łyżki powideł lub dżemu pomarańczowego. schłodzić jeśli masa jest b. gorąca. ciasto ma być lepkie ale ma się dać formować z tego kulki ( właściwie takie klopsiki). dlatego trzeba odczekać chwilę żeby masa wystygła ponieważ trochę zmienia gęstość. ewentualnie dodać trochę mąki lub dolać odrobinę mleka. można też dodać do płynnych składników łyżkę - dwie alkoholu mocnego np. wódki (na końcu lub dodać przy wlewaniu do ciasta).

łyżką brać porcje, kulać trochę, rozpłaszczać na klopsiki. piec w nagrzanym piekarniku, na blaszce wysmarowanej masłem. temperatura ok. 180 stopni, mnw. pół godziny. uważać żeby nie przypalić.

13:39, aga.the.script , słodkości
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 26 stycznia 2006
cabbeg

wersja number one:

gotujemy kapustę zwykłą z całości (tzn. przekrojoną na połówki lub ćwiartki) w wodzie z wegetą lub tylko osoloną. potem odsączmy, kroimy na grubsze kawałki (paski). na patelni na łyżce oleju podmsażamy dwa ząbki czosnku, dodajemy kapustę  smażymy - dusimy razem. przyprawić chili lub czym kto woli.

wersja number two:

kapustę włoską obrać, pokroić na kawałki (dosyć małe ale broń boże! siekane jak na surówkę). na patelni podsmażyć dwa ząbki czosnku (przez praskę wyciśnięte), dodać kapustę, podsmażyć razem mieszając, zalać ok. szklanką bulionu warzywnego. dusić. dodać puszkę białej fasoli, osączonej, wymieszać i jeszcze trochę razem poddusić.

jeśli to byłoby za mało na bandę głodomorów, można dodać do tego puszkę fasoli czerwonej, trochę chili, wymieszać. nasmarować formę to tarty masłem, obsypać bułką. wsypać warzywa. od góry posypać posiekanym żółtym serem i zalać dwoma jajkami rozbełtanymi z 1,5 szkl. mleka. doprawić pieprzem lub może tez np. curry. zapieć w gorącym piekarniku aż górą lekko zbrązowieje.

12:24, aga.the.script , przepisy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 22 stycznia 2006
popstrągowe wspominki

kilka ziemniaków ugotowanych, pokrojonych w plastry lub kawałki grubsze

2-3 pory pokrojone i obgotowane we wrzątku

resztki z pstrąga pieczonego (gotowanego) lub innej ryby ugotowanej

przyprawa do ryb

jajko wymieszane z ok. 1 szklanką mleka

wymieszać warzywa i rybę. włożyć do foremki wysamrowanej i wysypanej bułką tartą. zalć jajkiem wymieszanym z przyprawą. zapiekać w gorącym piekarniku ok. 30 minut.

można dodać białą fasolę.

18:44, aga.the.script , przepisy
Link Dodaj komentarz »