run, read ..and bake!
poniedziałek, 19 czerwca 2006
świeża sałatka

kilka pomidorów

2-3 ogórki zielone

dymka posiekana - pęczek

ogórek kiszony 1 lub 2

paczka kiełków mieszanych (albo słonecznika - są super ;-)

co można to pokroić, wymieszać z odrobiną oliwy (ja np. używam oleju z pestek wingron jest fajny w smaku bo delikatny i nie ma typowego aromatu oliwy z oliwek), posolić, popieprzyć i .. gotowe ;-)

00:25, aga.the.script , przepisy
Link Dodaj komentarz »
cukinia jaką lubię
umyć cukinie, ew. wydrążyć (ale niekoniecznie - ja tego nie robię bo jak są młode to nie ma potrzeby takiej). zetrzeć na tarce na ostrzu dla ogórków. zrobić sos winegret z oliwą i octem, posolić, dodać ziół prowansalskich i wymieszać. odstawić do przegryzienia. dobre na surowo ale dodaję to też np. do zupy warzywnej lub zapiekanek. tak samo można zrobić marchewkę startą na grubych oczkach. pyszne ;-)
00:22, aga.the.script , przepisy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 06 czerwca 2006
polskie gazpacho na sniadanie - koktajl

kilka pomidorów dojrzałych

ogórek zielony

ogórek małosolny - jeden lub dwa

kilka rzodkiewek

pół paczki kiełków słonecznika

wszystko umyć, co można lub trzeba to obrać, co nie trzeba - tylko pokroić, zmiksować blenderem na gęstą masę zupną, doprawić solą, pieprzem, papryką, czosnkiem (ten ostatni - wg uznania ). pyszne. dużo błonnika i zielonych witamin.

można też by dodać oliwy i bułki namoczonej jak to w hiszpańskich przepisach - ale wg mnie nie trzeba koniecznie. co najwyżej dodać soku z pomidorów wyciskanego.

i tu miałabym też propozycję na owocowy koktajl tego typu czyli na przykład:

dwa jabłka pokrojone i obrane

trochę truskawek

może nawet gałązka rabarbaru

pomarańczko

i ew. trochę soku z marchwi świeżego lub tego jednodniowego z marchwi i selera.

bez mleka i bez bananów, za to też dobre ;-)

12:58, aga.the.script , przepisy
Link Dodaj komentarz »
dżem na bieżąco

ćwierć kilo rabarbaru (obrać, pokroić na kawałki)

3 pomarańcze (obrać ze skórki i albedo, pokroić, odpestkować)

1 limonka (sparzyć, obrać, pokroić)

żelfix 3:1

cukier - bodajże 350 g - resztę jak w przepisie

12:52, aga.the.script , przepisy
Link Dodaj komentarz »
piątek, 02 czerwca 2006
mafinki z dodatkami na słono
ok. 1,5 szkl. mąki pszennej graham
2 łyżeczki proszku do pieczenia
trochę ciepłej wody
pół opakowania serka homogenizowanego
olej - ok. pół szklanki

ze składników wymieszać w misce ciasto. nie powinno być za rzadkie ani za gęste (nie powinno rwać się w kawałki ale też nie powinno być rzadkie jak śmietana - dlatego też płynne składniki dodaję na oko).

serek tofu pokrojony w kostkę - 3/4 opakowania lub całe
dwa plasterki żółte sera
kilka oliwek pokrojonych w plasterki
przyprawy typu pieprz ziołowy, bazylia, oregano, sól - wg upodobań

dodatki domieszać do ciasta i piec w foremkach ok. 30-40 minut wstawiając do nagrzanego piekarnika o tem. ok. 200 stopni.
19:10, aga.the.script , przepisy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 20 maja 2006
ciasto z rabarbarem

1/3 częsci białej mąki

2/3 części mąki pszennej graham

kilka łyżek oleju

2-3 łyżki jogurtu naturalnego plus ew. mleko ciepłe

pół paczki drożdży, rozrobionych z cukrem i mlekiem oraz wyrośniętych

kilo rabarbaru, obranego, posiekanego, ugotowanego na patelni z cukrem a następnie lekko odśączonego z nadmiaru płynu

dwie łyżki dżemu pomarańczowego

ciasto wyrobić z podanych składników, odstawić do wyrośnięcia. okrągłą blaszkę wyłożyć ciastem, zrobić wysoki rant, spód posmarować dżemem, położyć masę rabarbarową i upiec. można posypać cukrem przed pieczeniem lub po (ale wtedy lepiej pudrem).

23:18, aga.the.script , słodkości
Link Dodaj komentarz »