www.pasza.blox.pl: książki, dietetyka, bieganie, pieczenie.. i nie tylko!
poniedziałek, 09 kwietnia 2007
beztłuszczowe muffiny

[bez mleka/jajek/tłuszczu]

mus z jabłek (1 duże, 1 małe)

1 banan dojrzały

mnw. 1,5 kubka maki owsianej

garść otrąb pszennych

łyżka sody

garść rodzynek

garść pestek z dyni (jak ktoś lubi)

jabłka (obrane) należy ugotować z minimalną ilością wody. dodać banana i ugotować wszystko na mus. osobiście dodałam kawałek siekanego imbiru oraz kilka kropel olejku pomarańczowego ale nie trzeba jeśli ktoś woli łagodniejsze. mus wystudzić i zmiksować. dodać do mąki, otrąb. dodać sodę i wymieszać. wrzucić rodzynki i ew. pestki dyni lub słonecznika. wymieszać. piec w formie na muffinki, w nagrzanym piekarniku o tem. ok. 150-170 stopni.

to naprawdę niesamowite.. ale wychodzą z tego regularne muffinki, kształtne, wilgotne i z pysznymi rodzynkami ;-))

11:02, aga.the.script , słodkości
Link Dodaj komentarz »
pasta z buraków

4 buraki ugotowane

1 seler ugotowany

1 jabłko starte na grubo

sól

pieprz

chrzan

wasabi ;-)

buraki zetrzeć, seler też, dodać jabłko i wymieszać. dodać chrzanu i ew. wasabi ;-) które ja dodałam bo chrzan śmietanowy okazał się być jednak za mało ostry jak dla mnie (a tylko śmietanowy co raczej przy słodkich burakach daje mdlący efekt). wspaniały dodatek do warzyw i chleba, no i wspaniały kolor!

10:56, aga.the.script , przepisy
Link Dodaj komentarz »
piątek, 23 marca 2007
magdalenka

magdalenka

czyli muffinka cytrynowa z czerwonym lukrem i zieloną posypką

mnw. 2 miarki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do piecz.

ok. 4-5 łyżek brązowego cukru

1 jajko rozmieszane z poł. szklanki mleka

ok. pół miarki oleju

kilka kropel olejku cytrynowego

garść suszonej żurawiny

1/3 deserowej czekolady połamanej w kawałki

(ciasto ma być raczej gęste)

lukier: cukier puder + sok z buraków + zielona posypka

09:41, aga.the.script , słodkości
Link Dodaj komentarz »
sobota, 17 marca 2007
ciastka z kokosem

ok. 300g mąki pszennej razowej

1/2 opak. tofu

1 banan

1/2 kostki margaryny

ok.100-150 g mieszanki bakaliowej

kilka łyżek (3-4) płatków kokosowych eko (są w płatkach nie w wiórkach)

1/3 czekolady deserowej

2-3 łyżki mleka

garść płatków kokosowych do posypania

banana zmiksować z tofu. dodać do mąki. wymieszać dodając kawałki margaryny. wyrobić ciasto, dodać bakalie i wórki. jeśli ciasto klei się za bardzo dodać odrobinę mąki. wykrawać szklanką lub kieliszkiem. piec ok. 25 min. w mnw. 200-180 stopniach w nagrzanym piekarniku. po wystudzeniu polać polewą : rozpuszczoną czekoladą z mlekiem. posypać płatkami.

18:51, aga.the.script , słodkości
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 11 marca 2007
wegan muffinki z daktylami

wiem, nudna jestem ale co - mówiłam, że ta foremka na muffinki spokoju mi nie daje .. no więc. wczoraj zrobiłam muffinki z następujących składników (tak, tak - wegańskie znowu..):

1 banan

1 kostka tofu

mnw. 2 miarki mąki pszennej razowej

miarka ciepłej wody

2 łyżeczki sody

ok. 100 ml oleju

kilka dużych daktyli pokrojonych

garść rodzynek

2-3 łyżki cukru trzcinowego

kilka kropel olejku cytrynowego

polewa: gorzka czekolada plus cukier waniliowy burbon

banana zmiksować z tofu. mąkę wymieszać z proszkiem i następnie dodać masę bananową oraz ciepłą wodę, a także olej. dodać cukier, wymieszać, wmieszać daktyle i rodzynki oraz olejek. piec ok. 35 min. w mnw. 200 stopniach.

polewa: na parze rozpuścić czekoladę z odrobiną mleka (lub wody),dodać cukier, polać schłodzone babeczki.

(uwaga: miarka dla mnie oznacza plastikową miarkę do mąki i cukru mnw. wielkości szklanki czy kubka, a zawierającą ok. 200-250 g mąki).

13:03, aga.the.script , słodkości
Link Dodaj komentarz »
piątek, 09 marca 2007
mus jabłkowy z imbirem
kilka jabłek - obrać, pokroić, ugotować z małą ilością wody - odparować. dodać w tzw. międzyczasie kawałek korzenia imbiru - obranego i pokrojonego. dosłodzić 2-3 łyżkami brązowego cukru. po ugotowaniu zmiksować.
20:31, aga.the.script , słodkości
Link Dodaj komentarz »