run.., love, read ..and bake!
niedziela, 25 czerwca 2017
muffinki pieczone w 100 stopniach C

wg autorek książki "Food Pharmacy" pieczenie w temperaturze wyższej niż 100 C jest szkodliwe dla nas ponieważ w produktach pieczonych wytwarzają się szkodliwe substancje. W związku z tym z ciekawością wypróbowałam przepis na ich muffinki. 

Moją wersję nieco zmieniłam ponieważ nie uwżywam mąki z sorgo i dałam gryczaną Melvitu. Zasadniczo jest to podobne ciasto do ciasta banonowego z diety SCD lub paleo. Wyjątkiem jest oczywiście dodatek mąki. 

50g mąki z sorgo (dałam gryczaną) 

szczypta sody (dałam bezgl proszek ok. 1/2 łyżeczki bo nie lubię sody :-) 

2 jajka 

1 łyżka mielonego cynamonu (nie dałam)

1 łyżeczka wanilii w proszku ( dałam odrobinę cukru waniliowego)

szczypta soli morskiej 

100g bananów rozgniecionych (dałam 2 średniej wielkości, b. dojrzałe)

50g borówek brusznic (nie dałam )

65g grubo siekanych orzechów włoskich (dałam kilka orzechów brazylijskich bo takie miałam)

Rozgnieść banany w misce. Mąkę wymieszać z sodą/proszkiem. Do bananów dodać jajka, następnie wymieszać i dodać suche składniki. Na koniec dodać owoce i orzechy. 

Piec w 100 stopniach ok. godziny - aż patyczek będzie suchy. Porcja na 6-8 sztuk. 

20170625_204142

Nie dodałam cynamonu, a zamiast wanilii odrobinę cukry waniliowego. Moim zdaniem jednak łyżka cynamonu na taką porcję ciasta,  będzie naprawdę bardzo intensywna. W smaku - są takie same jak te pieczone krócej w wyższej temperaturze. Myślę, że nikt by się nie poznał które to które. Dla osób obeznanych z dietą bezglutenową lub paleo i SCD będzie to wystarczająco słodkie i "zwykłe" w smaku :-). A czy są faktycznie o wiele bardziej zdrowe ? Zapraszam do lektury "Food pharmacy". 

 

20:36, aga.the.script , bezglutenowe
Link Dodaj komentarz »
bezglutenowe ciasteczka z matcha

150g mąki ryżowej białej 

50 g masła 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

3 łyżki miodu 

1 łyżeczka matcha dobrej jakości (jeśli użyjemy matcha chińskiej - smak będzie nieco bardziej intensywny)

Do mąki dodać proszek i herbatę - wymieszać dokładnie. Wkruszyć masło i rękoma wyrobić kruszonkę. Dodać jajko i miód. Zagnieść ciasto. Może się trochę kruszyć dlatego odrywać niewielkie kulki, spłaszczać i kłaść na blachę wyłożoną papierem. 

Piec ok. 20-30 minut w 170 stopniach. 

Smak jest bardzo delikatny. Co ciekawe herbatę wyczuwa się bardziej drugiego dnia. 

20170625_204248

20:21, aga.the.script , bezglutenowe
Link Dodaj komentarz »