run, read ..and bake!
wtorek, 12 grudnia 2017
babeczki z dynią bezglutenowe i wegańskie

150g puree z dyni (gęstego)

100g mąki gryczanej Melvit

40g mielonego siemienia

60g mąki z orzechów (u mnie po 30g mąki z pestek dyni i z migdałów)

ok. pół kubka wody

6 łyżek oleju

1 łyżka bezgl proszku do pieczenia

przyprawy: 1 płaska łyżka przypraw korzennych + starty korzeń imbiru ok. 2 cm

4 łyżki miodu

Mąkę wymieszać z siemieniem, mąką z orzechów, proszkiem i przyprawą. Dodać olej, miód, puree i wodę - najlepiej porcjami - wszystko zależy od tego jak gęste będzie wasze puree i rodzaj grubości zmielonego siemienia. Proponuję zacząć od 6 łyżek, a potem dodawać po 2-3 aż wszystkie składniki będą wymieszane, a ciasto gęste.. Wszystko wymieszać. Moje ciasto wyszło bardzo gęste. Upiekłam rodzaj babeczek w papilotkach, można spróbować uformować jedno ciasto - nawet bez blachy. Babeczki są wilgotne i raczej konkretne. Piec ok. 50 minut w 170 stopniach. 

Przepis częściowo wzorowany na "Świętach bez pszenicy".

20171216_092555

20:35, aga.the.script , bezglutenowe
Link Dodaj komentarz »
Babka dyniowa (z małą ilością cukru)

2 szklanki mąki pszennej 

3 łyżeczki proszku do pieczenia

150g puree z dyni (1 szklanka)

1/2 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

2 jajka

przyprawy (ja dałam 1płaską łyżkę przyprawy do pierników bo nie miałam cynamonu)

3 łyżki brązowego cukru

1/2 łyżeczki esencji z pomarańczy Oetkera

Produkty suche wymieszać (mąkę, proszek, cukier, przyprawy). Dodać puree, wymieszać. Na końcu wbić jajka, potem olej, esencję i dokładnie wymieszać (ciasto powinno być gęste). Piec ok. 50 minut w 170 stopniach.  

Puree musi być gęste, odparowane z wody. Ciasto ma piękny kolor i jest dosyć delikatne w smaku choć dynia jest wyczuwalna. 

20171212_055920