www.pasza.blox.pl: książki, dietetyka, bieganie, pieczenie.. i nie tylko!
wtorek, 03 lipca 2018
ciasto z masą kasztanową

Proste. Zasadniczo bez smaku szczególnego :-D ! Warto było jednak wypróbować. Inspiracją był słoik z masą kasztanowa, który otrzymałam jakiś czas temu. Masa była słodzona zagęszczonym sokiem z winogron oraz miała dodatek odrobiny korzennych przypraw. Po upieczeniu - szczerze mówiąc, nie do odgadnięcia, że w środku jest masa z kasztanów. W konsystencji i smaku jest jak trochę bardziej wilgotny biszkopt. 

4 jajka średniej wielkości - osobno żółtka, osobno białka 

1 słoik masy z kasztanów  185g

ok. 150 g mąki 

150g oleju roślinnego (wg przepisu powinno być masło ale nie miałam) 

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów

Białka ubić. Żółtka wymieszać z olejem i masą. Do miski z białkami wrzucić mieszankę żółtek i dżemu. Bardzo delikatnie wymieszać choć jednocześnie dokładnie. Na końcu wrzucić porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem.  Wymieszać delikatnie. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach (zwykły piec, bez termoobiegu). 

Studzić w formie. Potem wyjąć i kroić. Można przełożyć jakimś kremem - myślałam o paście daktylowej (namoczone i odciśnięte daktyle, zmiksować blenderem na gładką masę. ). 

11:23, aga.the.script , bez cukru
Link Dodaj komentarz »