run, read ..and bake!
poniedziałek, 04 grudnia 2017
piernik korzenny na miodzie bezglutenowy

Lubię okres przedświąteczny bo mogę wtedy piec i wymyślać różne przepisy i testować je na znajomych :-). Ten przepis pochodzi z książki Caroliny Fereiry "Moja kuchnia bez glutenu". Zaniosłam go w podzięce znajomym - twierdzili, że bardzo dobry. Oby nie była to tylko kurtuazja ;-). 

Przepis: 

200g mąki bezglutenowej (mieszanki gotowej lub np. gryczanej i ryżowej - ja użyłam marki Melvit pół na pół)

60g skrobii ziemniaczanej

1 łyżka proszku do pieczenia bez glutenu i bez fosforanów

1 łyżka siemienia lnianego

1 łyżka przypraw korzennych

250g miodu

50 ml oleju 

150 ml wody 

+ orzechy do dekoracji (użyłam gotowej mieszanki orzechów i bakalii ale to opcjonalne)

Mąki, proszek, przyprawy i siemie wymieszać. 

Miód zagotować razem z olejem i wodą. Gorącym płynem zalewać mąki. Najlepiej stopniowo i mieszać widelcem bo całość jest bardzo gorąca. 

Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w nagrzanym piekarniku do 150 stopni. Studzić w foremce. 

Zależnie od użytej mieszanki przypraw będzie mniej lub bardziej korzenne.

W smaku jest bardzo miodowy i naprawdę czuć, że jest tam użyty ten składnik. Dałam jedną łyżkę gotowej mieszanki przypraw korzennych (imbir, cynamon, kardamon) i byłam nawet zdumiona jak bardzo korzenne w smaku było ciasto. Myślę, że spokojnie nadaje się do przechowywania przez kika dni jak również do przełożenia powidłami. 

20171204_090953

bezglutenowe, wegańskie, na miodzie

07:52, aga.the.script , bezglutenowe
Link Dodaj komentarz »