run.., love, read ..and bake!
niedziela, 08 października 2017
pea powder czyli białko grochowe

Od dłuższego czasu interesuje mnie temat roślinnych białek. Wprawdzie nie jestem na diecie wegańskiej ale chciałabym przygotować fajne przekąski proteinowe bez udziału białka z serwatki, której nie toleruję ze względu na alergię. Marzy mi się też stworzenie alternatywnego pieczywa dla osób na diecie SCD bez udziału dużej ilości tłuszczy. 

Na początek zdecydowałam się na kupno białko grochowego. O wyborze danej firmy (Bene Vobis) zdecydowała cena i wielkośc opakowania. Białko grochowe ma największą ilość protein z białek roślinnych. 

na 100g: 396 kcal, 80 g protein, tłuszcz 8g, węglowodany 5g, błonnik 2g. 

20171008_212623

Wiele osób narzeka na smak roślinnych białek. Białko grochowe które kupiłam jest pierwszym, które testuję. Moim zdaniem jest całkiem zjadliwe ... ale mam za sobą lata diety wege oraz żywienia alergicznego więc :-) jestem przyzwyczajona do dziwnych albo i mdłych smaków. Siłą rzeczy wyczuwa się posmak grochu ale myślę, że jeśli dodamy do koktajlu przyprawy lub aromat waniliowy i lub inne dodatki, smak całości będzie bardziej normalny. 

Można wykorzystać je w szejkach, a ja ze względu na swoją miłość do babeczek czyli tzw. muffinek postanowiłam wykorzystać je w formie pieczonych ciastek. Koktajle zostawiam na później, a o efektach przekonacie się już wkrótce. 

 

14:04, aga.the.script , proteinowe
Link Dodaj komentarz »