HAPPEN! what I love..and bake.
niedziela, 21 maja 2017
gryczano-jaglany chleb z serem wędzonym

bezglutenowy. Ciasto dosyć ciężkie choć pulchne. Przepis z ksi±żki "¦więta bez pszenicy". 

250g m±ki gryczanej

100g m±ki jaglanej

20g popingu z kaszy jaglanej (nie dałam)

20g zmielonego siemienia (lub chia - dałam siemię)

200g fety lub tofu (dałam 185g wędzonego białego sera polskiego - startego na grubych oczkach)

2 jajka

30ml oleju 

20ml octu balsamicznego (lub po 1 łyĽce octu winnego i bezgl sosu sojowego - to dodałam i ja)

2 łyżeczki bezgl proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

przyprawy: oryginalnie 2 łyżeczki majeranku, po 1 tymianku i curry (ja dalam 2 łyżki ziół prowansalskich+szczypta chili+odrobina słodkiej papryki+szczypta pieprzu+szczypta soli himalajskiej)

W misce poł±czyć suche składniki:m±ki, popping, siemię, spulchniacze. Sól dać opcjonalnie bo przy fecie i sosie sojowym będzie do¶ć słone.

W drugiej misce ubij jajka z olejem i octem (trzepaczk±). Wlej 450ml wody, wymieszaj. Ja dodałam to do suchego i wymieszałam, a na końcu wmieszałam starty ser.

Piec ok.50 minut w 200stopniach. Ja piekłam ok. 70 minut w 180. Wyj±ć, ostudzić. W smaku serowo-pikantne, bardzo aromatyczne. Ser wędzony dał fajnego aromatu. Daje się łatwo kroić. Z cał± pewno¶ci± upiekę to na następn± imprezę u mnie :-). 

niedziela, 30 kwietnia 2017
bezglutenowe babeczki z m±k± konopn±

M±ka konopna ma zielony kolor. Jest robiona z ziaren i nie zawiera żadnych substancji psychoaktywnych ;-). Zachwalana za różne odżywcze składniki. Zaleca się j± używać jako dodatek do innych m±k. Zbyt duża zawarto¶ć może powodować nadmiern± krucho¶ć lub odrobinę goryczy. M±ka ma delikatny orzechowy posmak. Bardzo drobno mielona, jak siemię lniane. Zalecam umiarkowan± ostrożno¶ć przy silnym ZJD :-). 

Moje babeczki z dodatkiem m±ki konopnej: 

1 kubek m±ki ryżowej białej Melvitu 

4 łyżki m±ki konopnej 

1 łyżka proszku do pieczenia bezgl 

1 jajko 

1/4 kubka oleju ro¶linnego + pół kubka wody (mniej więcej) 

kilka daktyli pokrojonych + 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej + 1 łyżka miodu 

M±ki i proszek wymieszać widelcem. Jajko rozbić w kubku, dodać olej. Wlać do miski, dodać miód i wymieszać. Wodę dolewać stopniowo - ciasto ma być gęste ale nie płynne. Na końcu dodać kandyzowane owoce. Piec ok. 40 minut  w 170 stopniach. Z tej porcji wychodzi 6 ¶redniej wielko¶ci babeczek. 

20170430_062824

czwartek, 13 paĽdziernika 2016
pasztet z soczewicy i jarmużu bez glutenu

Przepis z "¦więta bez pszenicy" : 

200g zielonej soczewicy

200g jarmużu

1 cebula i duży kawałek pora (dałam 2 cebule)

2 z±bki czosnku

2 listki laurowe

3 łyżki oleju

100g naturalnego jogurtu sojowego/zwykłego (nie dałam)

sok z 1/2 cytryny (nie dałam)

przyprawy: po 1 łyżeczce kurkumy, lubczyku, czosnku niedĽwiedziego, słodkiej papryki (nie dałam) 

pieprz i sól, tłuszcz do smażenia. 

Soczewicę ugotować w 550 ml wody, razem z przyprawami. Pod koniec gotowania dodać sól. Woda musi się wchłon±ć. Wyj±ć listki laurowe i odstawić do wystudzenia. 

Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć cebulę z porem, posiekanym czosnkiem i pokrojonym jarmużem (wycięłam najgrubsze "nerwy"). Przykryć i dusić ok. 10 minut. U mnie trwało to krócej, jarmuż pokroiłam na w±skie paski. Je¶li wszystko sie przypala, trzeba dodać odrobinę wrz±tku. I odparować. Przestudzić. 

Autorki potem radz± zmielić w maszynce soczewicę, jarmuż. Dodać jogurt i sok z cytryny. Wszystko wymieszać. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.

20161014_123956

Moja wersja jest bez jogurtu i licznych przypraw. Soczewicę ugotowałam w warzywnym bulionie z li¶ciami laurowymi i ziarnkiem jałowca. Nie dałam jogurtu tylko jedno jajko ugotowane,które akurat miałam. Rozdrobniłam osobno blenderem jarmuż i soczewicę. Pasztet wyszedł zwarty, o chropowatej fakturze. Generalnie ok ale przyznam, że to nie mój klimat. Na pewno ma dużo błonnika; przypuszczam, że wersji z jogurtem może być smaczniejszy. 

niedziela, 25 wrze¶nia 2016
..bzgl batony proteinowe /gluten free protein bar..

Domowej roboty batoniki proteinowe. Kupuję czasem w Rossmanie marki BleibGesund. Maj± w swoim składzie min. serwatkę dlatego też choć nie jem nabiału, postanowiłam celem eksperymentu kupić serwatkę w proszku i użyć j± do batonów. 

Przepis z vloga The Protein Chef na YouTube. 

Oryginalnie: 

160 g płatków owsianych / 2 cups (użyłam bezglutenowych Proveny) - płatki mieli się w blenderze na m±kę. 

4 łyżki kakao / 20g 

10 łyżeczek kawy instant (nie dałam) 

180g proszku proteinowego czekoladowego (dałam czyst± serwatkę w proszku czeskiej firmy) 

1/2 cup mleka migdałowego 

2 łyżku miodu / syropu ryżowego (użyłam syropu z daktyli) 

2 łyżeczki esencji waniliowej (nie dałam)

256g masła orzechowego (użyłam tahini czyste) 

do posypania płatki czekoladowe

Wymieszać zblendowane płatki czyli m±kę razem z kakao, kaw± i proszkiem proteinowym. W garnku podgrzać i rozmieszać mleko, pastę orzechow± i syrop. Dodać też esencję. Wymieszać z suchymi składnikami. Przełożyć do pojemnika lub blaszki, posypać płatkami czekoladowymi,  docisn±ć i odstawić do schłodzenia (godzina powinna wystarczyć). 

Moje wyszły nieco inaczej ponieważ nie dałam w stu procentach składników: mniej wagowo tahini, dodałam też 3 łyżku musu z jabłek i więcej płatków owsianych żeby zagę¶cić cało¶ć. Obawiałam się dominanty serwatki ale w smaku nie czuć. S± takie mleczno-czekoladowe, trochę słodkie. Po wyjęciu z lodówki bez problemów daj± się kroić w kawałki. Te w moim wykonaniu s± jednak trochę lepkie w dotyku. Być może je¶li da się też kawę oraz bez musu jabłkowego maj± o twardsz± i bardziej such± konsystencję. My¶lę,że nadaj± się do przechowywania w lodówce lub konsumpcji w ci±gu kilku dni. 

 20160925_14.06.54

 Home made protein bars with whey and glutenfree oat; no sugar added. 

160 g of oat flakes (it must be grounded with blender or mixer; I use Provena glutenfree oat flakes)

4 tablespoons (20g)  of cocoa 

10 teaspoons of instant coffee (I didn't use) 

180 g of chocolate protein powder (I used a pure whey powder, bought in a eco shop)

1/2 cup of unsweetend almond milk or other milk

2 tablespoon of rice/date siroup or honey or other sweetener (I used date siruop)

2 teaspoon of vanila essence (I didn't have it) 

256 g of peanatbutter (I used pure tahini - I love it ) 

Ground oat flakes with blender. Mix this flour with cacao, coffee and protein powder. Than in a small pot heat milk with vanila and siroup and peantbutter. Heat until all is combined well and loks like smooth paste. Mix it with the dry ingredients. Take a small plastic box or other container and put there the mass. Cool for 1 hour or longer. Cut in a small pices. 

My version was not 100% as the origin: I didn't use coffee and vanila and gave smaller part of tahini and add 3 tablespoons of apple soouce. And I had to add more oat flakes to leav it not so liquidy. Although it was really quite nice ;-) . I was afraid that the whey will dominante the taste but it isn't. It's quite sweet and is very rich. Propably you will not eat the whole portion but I think that if you want to keep it longer fresh, it's better to keep it in fridge. It's a little bit sticky but also quite hard and you will have no problems with cutting it. I don't know if I ever make it again ;-) but I wanted to taste it. Becouse of my different stomache problem, protein bars sometimes kept me alive for many hard days. In fact they didn't have so much fiber as theese one (oat) but anyway I wanted to do some at home. To be honest I saw that I wanted to taste other recipe from The Protein Chef after I mix first 3 elements .. so I decided to do it till end :-). 

 

poniedziałek, 22 sierpnia 2016
..bezglutenowy i bezcukrowy jabłecznik..

..czyli jabłka w roli głównej. Przepis pochodzi z ksi±żki, któr± kupiłam kilka lat temu. Trochę zmodyfikowany ponieważ chodziło mi o ciasto bez cukru i m±ki pszennej. W oryginale jest również masło. Użyłam oleju rzepakowego z zimnego tłoczenia i daje smak tłuszczu tak jak w tradycyjnym kruchym cie¶cie. No i tylko 1 jajko :-) ! 

4-5 jabłek małych lub 4 szt. ¶redniej wielko¶ci (obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, dodać kilka łyżek wody, rozgotować ale musi mieć konsytencję zwart±, a nie płynn±. Rozdusić widelcem na masę. Ostudzić.) 

1 i 3/4 m±ki z ryżu białego 

1/2 kubka oleju dobrej jako¶ci 

1jajko 

1 łyżka cynamonu / przyprawy piernikowej bez cukru 

2 łyżeczki bezgl proszku do pieczenia 

M±kę wymieszać z proszkiem, cynamonem. Jajko rozmieszać z olejem, dodać do m±ki. Wymieszać i następnie wrzucić mus. Wszystko dokładnie poł±czyć. Piec w ok. 170 stopniach mnw. 30-40 minut aĽ do jasnego zbr±zowienia brzegów. 

Można dodać gar¶ć rodzynek i ew. dosłodzić choć warto pamiętać, że im słodszych jabłek się użyje tym słodsze będzie ciasto. Wypiek jest nieco chrupi±cy i smakuje podobnie jak klasyczne kruche ciasto z jabłkami. PS. Nie wiem od czego to zależy ale piek±c drugi raz ciasto tym razem w postaci babeczek, było bardzo kruche. Choć nie mniej smaczne. Sprawdziła się też posypka z prażonych w cukrze migdałów.

Je¶li użyjemy musu całkowicie rozdrobnionego, gładkiego otrzymamy rodzaj biszkoptu, o równomiernej strukturze.

Smacznego! 

20160822_17.18.31

pi±tek, 05 sierpnia 2016
.. czekoladowe ciasto SCD ...

...czyli ciasto, które możecie je¶ć będ±c na diecie SCD, paleo lub po prostu jako ciasto bez glutenu i słodzone miodem. Dieta SCD z cukrów "stałych" dopuszcza tylko miód. Kakao jest dopuszczalne według jednej z wersji diety...a w każdym razie nie w fazie pocz±tkowej, niemniej jednak polecam wypróbować. Ciasto jest bardzo czekoladowe smaku, zależnie ile dodacie miodu, mniej lub bardziej słodkie. Na blogu jest też wersja podobnego ciasta, z tym, że z samymi bananami. W tym używa się tartej cukinii. 

Wersja podstawowa moja: 

3 jajka (oryginalnie 4) 

2 dojrzałe banany 

1 szklanka drobno startej cukinii (2 ¶rednie chudziutkie cukinie - oryginalnie powinno być 1,5 szklanki - z moich 2 cukiń wyszła jedna; trzeć na oczkach drobnych ale nie najmniejszych, które daj± miazgę. Cukinię po starciu trzeba mocno odcisn±ć ręk± i zostawić do ocieknięcia na sitku)

1/3 szklanki m±ki z dyni (oryginalnie kokosowej ale ja za ni± nie przepadam)

1/3 szklanki kakao  

2 łyżki miodu (oryginalnie 1/2 szklanki)

1 łyżeczka proszku bezgl lub 1/2 łyżeczki sody

Cukinię zetrzeć, odcisn±ć, zostawić na sitku. Jajka zmiksować blenderem razem z bananami. Dodać do masy miód, sodę lub proszek i kakao. Zmiksować. Wsypać m±kę, wymieszać widelcem i na końcu dodać cukinię. Wymieszać dokładnie i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min. w 180 stopniach. Patyczek musi być suchy choć ciasto jest wilgotne.

20160822_17.22.13

Opcjonalnie: można nie dać miodu i dać np. 3 łyżki kakao - ciasto będzie nadal czekoladowe ale nie będzie zbyt mocne w smaku i jednocze¶nie bez miodu.

Osobi¶cie wielokrotnie piekłam to ciasto, z samych bananów i np. m±ki słonecznikowej lub dyniowej, ew. z dodatkiem kakao (2-3 łyżek). Było dla mnie wystarczaj±co słodkie i niezbyt wytrawne.  Radzę  też użyć dojrzałe banany, s± bardziej słodkie niż jasnożółte. Należy wtedy zmienić proporcje : 2 jajka / 2 lub 3 banany i ok. 125 g m±ki z ziaren plus 1 łyżeczka proszku. Przepis też na blogu w bezcukrowych. 

Można też np. wypełnić mas± pół foremki i posypać mał± gar¶ci± wi¶ni, porzeczek i to samo zrobić od wierzchu. Owoców musi być tylko trochę żeby masa nie opadła. Nie radzę dawać jabłek, gruszek itd.

Je¶li nie macie dostępu do drobnej tarki cukinię można zetrzeć na grubych oczkach. Ciasto będzie wtedy miało nieco więcej objęto¶ci i może być widać małe kawałeczki cukinii.

Zamiast m±ki z dyni można dać ze słonecznika. Dla mnie wersja z m±k± z kokosa była zbyt tłusta choć to tylko kwestia gustu bo dynia też ma przecież tłuszcz.

Dieta SCD generalnie zaleca sodę do pieczenia ale przyznam, że osobi¶cie nie lubię jej stosować. Dlatego też często używam bezglutenowego proszku do pieczenia co jest pewnym odstępstwem ale ciasto piekę też raz na jaki¶ czas.

To ciasto raczej się nie uda ze zwykł± m±k± lub m±k± z kasz - kiedy¶ próbowałam i wyszedł zakalec. Na blogu s± przepisy na ciasta bezgl lub bez cukru, a nawet bez tłuszczu. 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5