run.., love, read ..and bake!
sobota, 16 września 2017
proteinowe babeczki z kakao i fasolą

1/2 kubka mąki owsianej bezglutenowej 

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu i bez fosforanów 

1 puszka 400g czarnej fasolki  (dokładnie opłukanej i odsączonej) lub najlepiej 240g ugotowanej 

3 czubate łyżki kakao 

1/2 kubka musu z jabłek bez cukru 

2 jajka 

2 łyżki syropu z daktyli (lub miodu) lub więcej 

Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie zmiksować blenderem. Piec ok. 30-35 minut w 180 stopniach. 

Można upiec w jednej formie lub jako babeczki (zależnie od foremek ok. 8 - 10 sztuk).  Na wierzch można położyć kawałki gorzkiej czekolady 70% -  90% wtedy będzie jeszcze bardziej czekoladowo. Fasola jest niewyczuwalna. Trzeba natomiast dobrze i dokładnie zmiksować by uzyskać gładką, nieco płynną masę. Idealnie byłoby użyć fasolki ugotowanej w wodzie. Tą z puszki trzeba dokładnie wypłukać z soli. W moim przepisie ilość syropu - słodzika jest minimalny. Radzę dodać więcej żeby uzyskać doby balans (dałabym z 5 łyżek) ponieważ jednak trochę było czuć słony posmak. Ciastka są wilgotne ale nie nadmiernie. Faktura jest nieco specyficzna ale przypomina normalne brownie. Można też by dodać garść rodzynek i łyżeczkę wyciągu z wanilii. Całkiem udany wypiek choć dosyć szczególny :-)

Smacznego ! 

bez glutenu, bez cukru, bez tłuszczu

20170916_170939

 

16:59, aga.the.script , bezglutenowe
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 10 września 2017
ciastka/batony a la proteinowe domowe

Należę do wyznawców siły owsa ;-). Wprawdzie sama od dłuższego czasu używam wyłącznie bezglutenowego ale i tak uważam, że owies to roślina, które daje energię i siłę, a nawet dobry nastrój. 

Ciastka a la proteinowe z owsem to alternatywa dla batoników klasycznych z serwatką oraz dla zwykłych ciastek. W mojej wersji są pieczone co wynika z tego, że większość przepisów na proteinowe domowe batoniki zwykle wymagają tylko schłodzenia. Dla mnie to mankament ponieważ wolę mieć możliwość przetrzymywania rzeczonych ciastek lub batoników dłużej, a także mieć pewność, że nadają się do dłuższego noszenia w plecaku lub torebce, bez konieczności codziennego wyjmowania i chowania do lodówki itd. Zamiast cukru, którego nie używam dałam syrop daktylowy. Jeśli chcecie możecie zamienić na miód. Nie przepadam osobiście za suszonymi owcami. Niedawno jednak kupiłam na spróbowanie syrop z daktyli i czasem daję go  zamiast miodu. Syrop ma wysoki IG ale nie jest też podstawą tego przepisu. 

Skład (na mnw. 12-14 sztuk o wielkości około 4 cm): 

1 szklanka mąki bezglutenowej owsianej 

1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych jumbo 

1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów i glutenu 

3 łyżki tahini bez cukru i dodatków 

1 jajko

Suche składniki wymieszać, dodać tahini i jajko. Zagnieść i uformować ciasto w prostokąt. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pokroić na kawałki, delikatnie odsunąć od siebie. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Zwykle po mnw. 10 minutach obracam je na drugą stronę żeby się równo upiekły. 

Przechowywać w suchym i szczelnym pudełku.

20170911_063735 

 Tego typu ciastka piekę przed każdym wyjazdem czy wycieczką. Nie tylko ze względu na oszczędność ale głównie ze względu na alergie i dietę, które ograniczają mnie często na wyjazdach. Pudełko takich ciastek czy np. cantuccini z mąki owsianej i z migdałami wielokrotnie gościły ze mną na wyprawach, spacerach, nad morzem, a nawet za granicą ;-). Dają energię, a w  powyższym wykonaniu są też trochę słodkie. Na co dzień często piekę ciastka czy rodzaj przekąsek głownie właśnie z mąki owsianej, tahini i jajka co skutecznie pozwala przetrwać czas do obiadu lub do kolacji w domu. 

Mąka owsiana ma około 14g białka na 100g, węglowodany ok. 56g, tłuszcz ok.6,7g, błonnik ok. 11g. IG - 25

bez glutenu, bez cukru, bez mleka  

 

13:08, aga.the.script , bezglutenowe
Link Dodaj komentarz »
sobota, 19 sierpnia 2017
super biszkopt z mąki gryczanej

Inaczej nie da się tego ująć :-). 

To wersja ciasta, które już opisywałam na blogu. W tej jest bardzo równomierne i delikatne. 

1/2 kubka dobrze zmiksowanego musu jabłkowego (może być nawet! np. słoiczek Gerbera marchew z jabłkiem/jabłko plus kilka łyżek domowego musu) 

1 i 3/4 kubka mąki gryczanej 

2 łyżeczki bezgl proszku do pieczenia 

1 jajko 

1/3 kubka oleju roślinnego  + mnw. 1/3 kubka wody 

Jabłko wrzucić do miski. Wsypać na to mąkę gryczaną z proszkiem. Wymieszać. Do kubka wbić jajko, dolać olej i wymieszać widelcem. Dolać wodę (ok. 1/3 kubka), wymieszać i dodać do mąki. Wymieszać. Masa powinna być raczej puszysta. Proporcje podaję trochę na oko bo zwykle robię to ciasto nie odmierzając dokładnie wody - zależy też jak gęsty będzie mus. Piec ok. 30-40 minut w 180 stopniach. Sprawdzić patyczkiem po 30 minutach czy upieczone. 

Zwykle nie dodaję żadnego słodzika tzn. miodu ale jeśli chcecie by ciasto było słodkie warto dodać ksylitol, stewię lub 2-3 łyżki miodu. Z musem dobrze zblendowanym powinno wam wyjść puszyste i gładkie ciasto. 

Można tez zrobić wersję wegańską - zamiast jajka dać 1 czubatą łyżkę siemienia lnianego. Wtedy prawdopodobnie będzie trzeba dodać też trochę więcej wody. 

bez glutenu, bez cukru

20170811_154510

09:29, aga.the.script , bezglutenowe
Link Dodaj komentarz »
sobota, 12 sierpnia 2017
babeczki z mąki jaglanej

1 kubek mąki jaglanej 

1 banan dojrzały 

1 jajko + 1/3 kubka oleju + 1/3 kubka wody 

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bezgl. i bez fosforanów 

1/2 łyżeczki imbiru w proszku

Banan rozgnieść. Wymieszać z mąka, proszkiem i imbirem. Jajko wbić do kubka, dolać olej i  wody  kubka. Wymieszać i dodać do banana z mąką. Wymieszać. Ciasto ma mieć konsystencję jogurtu (bardziej lejące niż gęste ale nie płynne jak woda). Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. 

Są odrobine kruchę ale nie przesadnie. Smacznego! 

bez glutenu / bez cukru 

20170812_192015

19:18, aga.the.script , bezglutenowe
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 23 lipca 2017
ciasteczka z masą migdałową

Jeśli przygotowujecie w domu mleko migdałowe to być może często macie problem co zrobić z pozostałościami po odciśnięciu mleka. Osobiście nieraz używam tej masy do peelingu, nieraz suszę w piekarniku i używam jako dodatku do ciastek. Czasem też zużywam mokrą masę jako składnik ciast. 

Dziś miałam także w  domu bardzo dojrzałego banana. Dzięki temu powstały takie babeczko-ciastka: 

1 dojrzały banan

2 duże łyżki kopiaste odciśniętej pulpy/mokrej masy z migdałów

2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 

1 paczka owsianki bezgl instant Provena z malinami 

opcjonalnie kilka łyżek mąki gryczanej lub płatków owsianych  Provena 

(można też dodać jajko do masy wtedy będzie bardziej zbita) 

Banan rozgnieść i wymieszać z migdałami. Dodać proszek do pieczenia i owsiankę. Wymieszać dokładnie. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać 2-3 łyżki mąki gryczane (wszystko zależy od dojrzałości banana i ilości masy). Powinna wyjść gęsta masa. Kłaść po łyżce do silikonowych foremek na babeczki. Piec ok. 30 minut w 170 stopniach. Babeczki są dosyć słodkie ze względu na banana oraz owsiankę, która jest słodzona. mają łagodny bananowy smak. Zależnie od tego jak dojrzały będzie banan lub masa mokra -  ciastka będą mniej lub bardziej puszyste.  W czasie upałów radzę przechowywać w lodówce. 

20170723_153230

A wy, jakie macie sposoby na resztki po mleku migdałowym? 

 

12:27, aga.the.script , bezglutenowe
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 25 czerwca 2017
muffinki pieczone w 100 stopniach C

wg autorek książki "Food Pharmacy" pieczenie w temperaturze wyższej niż 100 C jest szkodliwe dla nas ponieważ w produktach pieczonych wytwarzają się szkodliwe substancje. W związku z tym z ciekawością wypróbowałam przepis na ich muffinki. 

Moją wersję nieco zmieniłam ponieważ nie uwżywam mąki z sorgo i dałam gryczaną Melvitu. Zasadniczo jest to podobne ciasto do ciasta banonowego z diety SCD lub paleo. Wyjątkiem jest oczywiście dodatek mąki. 

50g mąki z sorgo (dałam gryczaną) 

szczypta sody (dałam bezgl proszek ok. 1/2 łyżeczki bo nie lubię sody :-) 

2 jajka 

1 łyżka mielonego cynamonu (nie dałam)

1 łyżeczka wanilii w proszku ( dałam odrobinę cukru waniliowego)

szczypta soli morskiej 

100g bananów rozgniecionych (dałam 2 średniej wielkości, b. dojrzałe)

50g borówek brusznic (nie dałam )

65g grubo siekanych orzechów włoskich (dałam kilka orzechów brazylijskich bo takie miałam)

Rozgnieść banany w misce. Mąkę wymieszać z sodą/proszkiem. Do bananów dodać jajka, następnie wymieszać i dodać suche składniki. Na koniec dodać owoce i orzechy. 

Piec w 100 stopniach ok. godziny - aż patyczek będzie suchy. Porcja na 6-8 sztuk. 

20170625_204142

Nie dodałam cynamonu, a zamiast wanilii odrobinę cukry waniliowego. Moim zdaniem jednak łyżka cynamonu na taką porcję ciasta,  będzie naprawdę bardzo intensywna. W smaku - są takie same jak te pieczone krócej w wyższej temperaturze. Myślę, że nikt by się nie poznał które to które. Dla osób obeznanych z dietą bezglutenową lub paleo i SCD będzie to wystarczająco słodkie i "zwykłe" w smaku :-). A czy są faktycznie o wiele bardziej zdrowe ? Zapraszam do lektury "Food pharmacy". 

 

20:36, aga.the.script , bezglutenowe
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6