www.pasza.blox.pl: książki, dietetyka, bieganie.. i nie tylko!
wtorek, 03 lipca 2018
ciasto z masą kasztanową

Proste. Zasadniczo bez smaku szczególnego :-D ! Warto było jednak wypróbować. Inspiracją był słoik z masą kasztanowa, który otrzymałam jakiś czas temu. Masa była słodzona zagęszczonym sokiem z winogron oraz miała dodatek odrobiny korzennych przypraw. Po upieczeniu - szczerze mówiąc, nie do odgadnięcia, że w środku jest masa z kasztanów. W konsystencji i smaku jest jak trochę bardziej wilgotny biszkopt. 

4 jajka średniej wielkości - osobno żółtka, osobno białka 

1 słoik masy z kasztanów  185g

ok. 150 g mąki 

150g oleju roślinnego (wg przepisu powinno być masło ale nie miałam) 

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów

Białka ubić. Żółtka wymieszać z olejem i masą. Do miski z białkami wrzucić mieszankę żółtek i dżemu. Bardzo delikatnie wymieszać choć jednocześnie dokładnie. Na końcu wrzucić porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem.  Wymieszać delikatnie. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach (zwykły piec, bez termoobiegu). 

Studzić w formie. Potem wyjąć i kroić. Można przełożyć jakimś kremem - myślałam o paście daktylowej (namoczone i odciśnięte daktyle, zmiksować blenderem na gładką masę. ). 

11:23, aga.the.script , bez cukru
Link Dodaj komentarz »
piątek, 04 maja 2018
jabłecznik bez mąki

kilogram jabłek 

przyprawy korzenne bez cukru 2-3 łyżki 

kawałek surowego imbiru starty na grubo

25 g masła (oryginalnie było 100g ale miałam 25g więc tyle dałam :-)

garść rodzynek lub krojonych daktyli 

na spód: najlepiej wafel  tzw. andrut bezglutenowy, płatki owsiane bezgl lub ew. kruche ciastka jw. (zblendowane z dodatkiem masła i utłoczone na spodzie)

Blachę wyłożyć najpierw folią aluminiową, na to papier do pieczenia. Jabłka można obrać wszystkie lub część. Ja obrałam 3 (na 7 lub 8 szt.). Te 3 obrane jabłka starłam na grubych oczkach, a pozostałe pokroiłam w cienkie półplasterki. Wszystko razem wymieszałam z imbirem, przyprawami (mieszanka gotowa K-3 czyli imbir, cynamon, goździki) ok. 3 łyżek, daktylami krojonymi. Na spód blachy wyłożonej papierem położyć wafel lub wysypać cienką warstwę płatków owsianych bezglutenowych. Na wierzch położyć masę z jabłek i dokładnie docisnąć ją ręką do dna. Całość na wszelki wypadek wstawiłam do większej blachy. 

Piec godzinę w temp 160 stopni. Po półgodzinie wyjąć i w razie potrzeby ponownie docisnąć. Moje jabłka zasadniczo nie puściły żadnego soku ale wszystko zależy od tego jaki gatunek zostanie użyty. Do ostudzenia zostawić w piekarniku.

Lepiej jest chyba wszystkie jabłka zetrzeć na grubo. Deser będzie bardziej zwarty lub połplastry położyć tylko na górę. Można masę podzielić na 3 części i np. do jednej dodać rodzynki, do drugiej nic, a do trzeciej płatki migdałów. Reszta jw. 

20180504_061055 

06:21, aga.the.script , bez cukru
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 22 lutego 2018
ciasteczka z masą migdałową (po mleku)

Kolejna koncepcja wykorzystująca masę z migdałów po robieniu domowego mleka z migdałów (które uwielbiam :-) szczególnie w wersji na gorąco :-). Cały czas szukam nowych receptur i metod na wykorzystanie wszystkich elementów produkcji :-). 

 

1 banan dojrzały ok. 130g

masa migdałowa po mleku mokra, dobrze odciśnięta ok. 65g

1 jajko średniej wielkości

mąka gryczana drobno mielona 80g

1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu i bez fosforanów

żurawina suszona 50g

Banana rozgnieść dokładnie - im dojrzalszy tym słodszy. Masę wymieszać z jajkiem i bananem. Dodać mąkę z proszkiem. Wymieszać - masa ma być gęsta. Na końcu dodać żurawinę. 

Piec ok. 25 min. W 170 stopniach. 

Piekłam w małej foremce muffinkowej (o wielkości połowy normalnych). Lepsze są mniejsze porcje - okolo 1 -1,5 łyżki na porcję. Ciasteczka są mało słodkie. Energetyczne :-) 

 20180222_202739

09:49, aga.the.script , bez cukru
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 31 października 2017
chlebek bananowy z dynią

100-150g surowej startej na grubo dyni

2 dojrzale lub przejrzale banany

2 łyżki tahini 

2 jajka 

2 kubki (ok. 200g) mąki pszennej

2 łyżki proszku do pieczenia bez fosforanów

szczypta cynamonu 

1 łyżeczka esencji waniliowej (prawdziwej :-) 

Banany rozgnieść i wymieszac z dynią. Dosypać mąkę z proszkiem i cynamonem i wymieszać. Dolać tahini, esencję, wbić jajka. Wszystko wymieszać. Jeśli trzeba dolać 2-3 łyżki wody. Ciasto ma być gęste. Piec w nagrzanym piekarniku  ok. 40-50 minut w 180 stopniach C. 

W smaku bardzo lekko słodkie, dominuje banan. Wanilia daje fajnego posmaku. 

20171031_180230

bez cukru

18:00, aga.the.script , bez cukru
Link Dodaj komentarz »
sobota, 28 października 2017
ciasto z jabłkami i imbirem

Wspaniała alternatywa dla tradycyjnej szarlotki. Co mnie zawsze zadziwia :-) to fakt, że ciasto jest bez tłuszczu a w mojej wersji  i bez cukru. 

Pięknie pachnie! 

4 małe jabłka (mnw. wielkości piłek tenisowych) 

kawałek imbiru 4-5 cm 

100g moreli szuszonej 

2 kubki mąki pszennej 

1 łyżka proszku do pieczenia bez fosforanów 

1 łyżeczka ekstraktu z cytryn w płynie (znalazłam niedawno taki firmy Oetker - bez cukru i alkoholu) 

3 jajka 

opcjonalnie 2 łyżki alkoholu 40% i 2 łyżki miodu

Jabłka umyć, wyciąć gniazdo. Pokroić na dosyć drobną kostkę. Morele pokroić tez w kostkę lub drobne paski. Imbir obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Wymieszać  morele i imbir z jabłkami i dodać 2 łyżki nalewki domowej produkcji (wódki) lub w wersji bez alkoholu - 2 łyżki soku owocowego. Wymieszć wszystko i odstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin albo przynajmniej 30 minut. Mąkę wymieszać z proszkiem. Do dużej miski wrzucić owoce. Wbić 3 jajka, dodać 2 łyżki miodu, ekstrakt z cytryny i wymieszać dokładnie. Następnie połaczyć z mąką. Wymieszać dokładnie - masa dosyć gęsta będzie więc mimo trudności i pozornej suchości należy zrobić to możliwe dokładnie. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku, około 50 - 60 minut w 180 stopniach. 

Ciasto jest dosyć aromatyczne. Jabłka nie rozpadają się także wielkość kawałków będzie taka sama jak przed pieczeniem. 

Zamiast miodu można dodać inny wybrany słodzik. Dla fanów prawdziwego cukru przepis przewiduje 250g cukru - wymieszanego z pokrojonymi jabłkami i bakaliami. Jeśli dodamy cynamon zamiast imbiru wówczas może warto zrezygnować ze słodzenia - ta przyprawa sprawia, że smak wydaje się słodszy. 

Polecam na jesienne wieczory :-). 

20171029_105537

ciasto bez tłuszczu i bez cukru

wersja bezglutenowa: 

mąkę pszenną zastąpić mąką gryczaną (osobiście używam Melvit) z dodatkiem 2 łyżek mielonego siemienia lnianego 

Reszta jak w oryginalnym przepisie - jeśli ciasto odrobinę za suche, dodać kilka łyżek wody (mąką bezglutenowa ma inną konsystencję i wymaga często nieco więcej płynu). Ciasto będzie po upieczeniu trochę bardziej suche niż oryginał ale też całkiem smaczne. Zalecam wam wypróbowanie go z różnymi rodzajami jabłek - użycie słodszych i bardziej kruchych odmian spowoduje, że ciasto, nawet bez cukru, będzie naprawdę słodkie. Również może warto wypróbować z jeszcze bardziej delikatną mąką z białego ryżu. 

16:57, aga.the.script , bez cukru
Link Dodaj komentarz »
sobota, 07 października 2017
domowa (kwaśna :-) galaretka ze świeżej żurawiny

czyli według mnie : kolagen dobrze łączy się z witaminą C :-). Obecnie jest sezon na świeżą żurawinę więc korzystam z tych dobroci. 

1 kubek świeżej polskiej żurawiny 

1 litr wody 

żelatyna w proporcji na 1 litr wrzątku 

kubek wiśni mrożonych i pół kubka mrożonych jagód 

Żurawinę umyć. Włożyć do garnka, zalać wodą. Zagotować (uwaga: strzela :-). Zmiksować blenderem. Płyn przecedzić do miski. Dodać żelatynę, wymieszać dokładnie (zawsze zapominam o tym, że powinno się ją namoczyć i wrzucam proszek..). Do pojemników włożyć na spód jagody, na wierzch warstwę wiśni. Zalać galaretką. Ostudzić i włożyć do stężenia do lodówki. 

Tego typu galaretka nie jest tak sztywna jak kupne. Tężeje tez w nieco dłuższym czasie i najlepiej w lodówce (może w niej stać kilka dni). 

Tak, ta galaretka jest bez cukru ale jeśli chcecie możecie dodać wybrany przez siebie słodzik. 

Jest w smaku kwaskowa, z odrobiną cierpkości czy nawet goryczki, którą daje świeża żurawina. Wiśnie nieco przełamują ten smak - oczywiście może dać ich ile chcecie. 

20171008_214033

Wiem, że to naukowo może nie dowiedzione, że jedzenie żelatyny poprawia stan stawów ale ja po kilku tygodniowym okresie jedzenia galaretek bez cukru, faktycznie miałam wrażenie, że stawy mają więcej "smarowania". 

19:20, aga.the.script , bez cukru
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3
| < Wrzesień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30