run.., love, read ..and bake!
wtorek, 31 października 2017
chlebek bananowy z dynią

100-150g surowej startej na grubo dyni

2 dojrzale lub przejrzale banany

2 łyżki tahini 

2 jajka 

2 kubki (ok. 200g) mąki pszennej

2 łyżki proszku do pieczenia bez fosforanów

szczypta cynamonu 

1 łyżeczka esencji waniliowej (prawdziwej :-) 

Banany rozgnieść i wymieszac z dynią. Dosypać mąkę z proszkiem i cynamonem i wymieszać. Dolać tahini, esencję, wbić jajka. Wszystko wymieszać. Jeśli trzeba dolać 2-3 łyżki wody. Ciasto ma być gęste. Piec w nagrzanym piekarniku  ok. 40-50 minut w 180 stopniach C. 

W smaku bardzo lekko słodkie, dominuje banan. Wanilia daje fajnego posmaku. 

20171031_180230

bez cukru

18:00, aga.the.script , bez cukru
Link Dodaj komentarz »
sobota, 28 października 2017
ciasto z jabłkami i imbirem

Wspaniała alternatywa dla tradycyjnej szarlotki. Co mnie zawsze zadziwia :-) to fakt, że ciasto jest bez tłuszczu a w mojej wersji  i bez cukru. 

Pięknie pachnie! 

4 małe jabłka (mnw. wielkości piłek tenisowych) 

kawałek imbiru 4-5 cm 

100g moreli szuszonej 

2 kubki mąki pszennej 

1 łyżka proszku do pieczenia bez fosforanów 

1 łyżeczka ekstraktu z cytryn w płynie (znalazłam niedawno taki firmy Oetker - bez cukru i alkoholu) 

3 jajka 

opcjonalnie 2 łyżki alkoholu 40% i 2 łyżki miodu

Jabłka umyć, wyciąć gniazdo. Pokroić na dosyć drobną kostkę. Morele pokroić tez w kostkę lub drobne paski. Imbir obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Wymieszać  morele i imbir z jabłkami i dodać 2 łyżki nalewki domowej produkcji (wódki) lub w wersji bez alkoholu - 2 łyżki soku owocowego. Wymieszć wszystko i odstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin albo przynajmniej 30 minut. Mąkę wymieszać z proszkiem. Do dużej miski wrzucić owoce. Wbić 3 jajka, dodać 2 łyżki miodu, ekstrakt z cytryny i wymieszać dokładnie. Następnie połaczyć z mąką. Wymieszać dokładnie - masa dosyć gęsta będzie więc mimo trudności i pozornej suchości należy zrobić to możliwe dokładnie. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku, około 50 - 60 minut w 180 stopniach. 

Ciasto jest dosyć aromatyczne. Jabłka nie rozpadają się także wielkość kawałków będzie taka sama jak przed pieczeniem. 

Zamiast miodu można dodać inny wybrany słodzik. Dla fanów prawdziwego cukru przepis przewiduje 250g cukru - wymieszanego z pokrojonymi jabłkami i bakaliami. Jeśli dodamy cynamon zamiast imbiru wówczas może warto zrezygnować ze słodzenia - ta przyprawa sprawia, że smak wydaje się słodszy. 

Polecam na jesienne wieczory :-). 

20171029_105537

ciasto bez tłuszczu i bez cukru

wersja bezglutenowa: 

mąkę pszenną zastąpić mąką gryczaną (osobiście używam Melvit) z dodatkiem 2 łyżek mielonego siemienia lnianego 

Reszta jak w oryginalnym przepisie - jeśli ciasto odrobinę za suche, dodać kilka łyżek wody (mąką bezglutenowa ma inną konsystencję i wymaga często nieco więcej płynu). Ciasto będzie po upieczeniu trochę bardziej suche niż oryginał ale też całkiem smaczne. Zalecam wam wypróbowanie go z różnymi rodzajami jabłek - użycie słodszych i bardziej kruchych odmian spowoduje, że ciasto, nawet bez cukru, będzie naprawdę słodkie. Również może warto wypróbować z jeszcze bardziej delikatną mąką z białego ryżu. 

16:57, aga.the.script , bez cukru
Link Dodaj komentarz »
sobota, 07 października 2017
domowa (kwaśna :-) galaretka ze świeżej żurawiny

czyli według mnie : kolagen dobrze łączy się z witaminą C :-). Obecnie jest sezon na świeżą żurawinę więc korzystam z tych dobroci. 

1 kubek świeżej polskiej żurawiny 

1 litr wody 

żelatyna w proporcji na 1 litr wrzątku 

kubek wiśni mrożonych i pół kubka mrożonych jagód 

Żurawinę umyć. Włożyć do garnka, zalać wodą. Zagotować (uwaga: strzela :-). Zmiksować blenderem. Płyn przecedzić do miski. Dodać żelatynę, wymieszać dokładnie (zawsze zapominam o tym, że powinno się ją namoczyć i wrzucam proszek..). Do pojemników włożyć na spód jagody, na wierzch warstwę wiśni. Zalać galaretką. Ostudzić i włożyć do stężenia do lodówki. 

Tego typu galaretka nie jest tak sztywna jak kupne. Tężeje tez w nieco dłuższym czasie i najlepiej w lodówce (może w niej stać kilka dni). 

Tak, ta galaretka jest bez cukru ale jeśli chcecie możecie dodać wybrany przez siebie słodzik. 

Jest w smaku kwaskowa, z odrobiną cierpkości czy nawet goryczki, którą daje świeża żurawina. Wiśnie nieco przełamują ten smak - oczywiście może dać ich ile chcecie. 

20171008_214033

Wiem, że to naukowo może nie dowiedzione, że jedzenie żelatyny poprawia stan stawów ale ja po kilku tygodniowym okresie jedzenia galaretek bez cukru, faktycznie miałam wrażenie, że stawy mają więcej "smarowania". 

19:20, aga.the.script , bez cukru
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 27 stycznia 2014
..czekoladowy krem bananowy..
..całkiem dietetyczny. Świetna metoda na uproszczenie życia, omijanie cukierni i dostarczanie sobie radości z prostoty ducha!

2 lub 3 dojrzałe banany
2-3 łyżki dobrego kakao
opcjonalnie:
2-3 łyżki suszonych czerwonych owoców (bez cukru: maliny lub żurawina, wiśnie)
2-3 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu bezcukrowego lub o niskiej zawartości cukru
spód czyli np. bezcukrowe biszkopty, dobra bułka, bezglutenowe pieczywo lub wafle.

Banany zmiksować z kakao. Można zmiksować dwa, a pozostały pokroić w kawałki. Do szklaneczki wkładać warstwami : masę bananową (lub najpierw banan w kawałkach i na to masa), posypać odrobiną suszonych owoców, położyć na to łyżkę powideł itd. Deser można zrobić w wersji jednowarstwowej lub jako czekoladową  kanapkę na pieczywie. Można tez przygotowac wersję na biszkoptach itd.
Zamiast suszonych owoców i powideł można dać owoce z kompotu np. wiśnie. A w ramach ekscesów trochę bitej śmietany - najlepiej ubijanej samemu i bez cukru!

Banany powinny być dojrzałe lub mogą być nawet przejrzałe.

poniedziałek, 13 stycznia 2014
..słodkie ciastka z masłem sezamowym ..
1 słoik masła sezamowego słodzonego syropem z agawy (175g)
1 jajko
ok. 1 szklanki drobnych płatków owsianych
opcjonalnie kilka łyżek mąki gryczanej


Wymieszać masło, płatki, jajko. Jeśli masa jest zbyt kleista dodać odrobinę mąki gryczanej. Można przed pieczeniem włożyć na trochę lodówki - ciasto zgęstnieje. Wykładać na posmarowaną tłuszczem blachę, kłaść porcje łyżką, dociskać cienkie placuszki. Piec ok. 20-30 min. w temp. ok. 175 stopni. Doglądać bo łatwo się przypalają. W tej wersji dodałam jeszcze odrobinę suszonych malin (bez cukru).


czwartek, 15 sierpnia 2013
..ciasto bananowe bezglutenowe..
..świetny przepis. Nic tylko westchnąć z zachwytu :-).
Bezglutenowe, bez cukru  - jest dosyć słodkie. Można wprawdzie dodać miód ale im dojrzalszych bananów użyjemy tym będzie słodsze.
Przepis zainspirowany dietą SCD.

w mojej wersji:
3 dojrzałe większe banany (bez zielonych końcówek)
3 jajka
ok. 125 g mąki słonecznikowej (czyli zmielonego miałko słonecznika)
1 łyżeczka solidna proszku do pieczenia bezglutenowego (lub zwykłego)

Banany obrać,pokroić w plastry, zmiksować same, potem z jajkami. Dodać proszek i mąkę. Ciasto ma być dosyć gęste.
Piec w nagrzanym piekarniku, w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 180 stopni - mnw. 30 minut.

Jeśli dodamy trochę mniej mąki słonecznikowej (ok. 80-100g), a ciasto wlejemy do foremek mafinkowych otrzymamy coś w rodzaju sufletów.

Przy proporcjach 2 jajka/3 banany ciasto bardziej puszyste.

Ostatnio często piekę wersję czekoladową dodając 2 łyżki kakao do masy.

Do ciasta można także dodać np. szczyptę cynamonu, imbiru lub garść suszonych (liofilizowanych) owoców. Wypróbowałam także wersję z niecałą szklanką mrożonych owoców i również było dobre. Można też dosłodzić 2 łyżkami miodu.



Piekłam także z mąką dyniową (podobne jak z ww.) oraz kokosową. To ostatnie miało ciekawy smak ale jak dla mnie dawało odczucie "podwójnego" tłuszczu. Może to kwestia konsystencji lub zawartości tłuszczu w ziarnach słonecznika i kokosu.
 
1 , 2