run.., love, read ..and bake!
środa, 26 lutego 2014
..ciastka z białą fasolą..
..może dla niektórych szczyt dziwactwa ale z drugiej stronie wcale nie aż takie niesłychane. W klasycznej "Kuchni Polskiej" z lat 60. można znaleźć przepis na tort z fasoli, a i przecież  w krajach orientu fasola to częsty składnik słodyczy.

                                      
Z całą pewnością w przyszłości wypróbuję wersji wegańskiej. Dziś - z jajkiem.

1 jajko
ok.1,5 szklanki ugotowanej białej fasoli Jaś
1 banan
2 czubate łyżki kakao
4-5 łyżek mąki gryczanej
1 łyżka siekanego drobno imbiru suszonego bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

Fasolę dokładnie zmiksować. Jajko zmiksować z bananem, wymieszać z fasolą. Dodać kakao, proszek i wymieszać. Wrzucić imbir. Mąkę dosypać na końcu - tak żeby zagęścić masę. (W wielu przepisach jej się nie daje ale ja chciałam mieć pewność, że konsystencja będzie bardziej twarda niż miękka).
Piec ok. 20-30 min. w piekarniku 180 stopni, na blasze wyłożonej papierem.Kłaść porcje łyżką. Po 20 minutach sprawdzić patyczkiem czy suche lub wyjąć jedno ciastko i przełamać żeby zobaczyć w jakim jest stanie.

Używam imbiru suszonego, bez cukru, który smakuje prawie jak kandyzowany z tym, że ma tylko naturalnie występujące cukry.
Nie słodziłam ale można dać miodu. Moja wersja miała być opcjonalnie nisko słodzona :-).
poniedziałek, 03 lutego 2014
..buraczano-czekoladowe mafinki..
..w dodatku bezglutenowe. Niejako efekt eksperymentu ale jak się okazuje w wielu miejscach Polski obecnie to dość modne połączenie.


                             
Proponuję:

2 małe buraczki lub 1 większy
ok. 150g mąki gryczanej
1 jajko
2-3 łyżki oleju
ok. 3/4 szklanki wody
1 spora łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao dobrej jakości
ew. 2-3 łyżki miodu lub innego słodzika
ew. garść rodzynek

Buraki obrać i zetrzeć na drobnej tarce (surowe). W misce widelcem wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, olej, miód. Dodać buraki, wymieszać ponownie. Do tej masy dolać wodę. Najlepiej dodawać porcjami. Ciasto ma być dosyć gęste, o konsytstencji kwaśnej śmietany.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, w foremce mafinkowej, ok.30-40 min.
Sprawdzić patyczkiem po 30 min., jeśli suchy, ciastka są dobre. Jeśli oblepiony ciastem, piec kolejnych kilka minut.

Rodzynki są dobrą propozycją, zwłaszcza jeśli nie chcemy w ogóle dodać miodu bądź słodzika. Myślę, że również pasować będzie kandyzowany imbir oraz szczypta cynamonu.
Ciastka mają słodkawy smak, nie czuć, że w środku jest burak, a jednak dzięki temu także są całkiem sycące.

Można dodać oczywiście więcej tłuszczu, a zmniejszyć wtedy ilość wody. W mojej wersji sięga  może ekstremum ale uważam, że efekt jest zadowalający i dla podniebienia i dla bioder :-)..

poniedziałek, 27 stycznia 2014
..czekoladowy krem bananowy..
..całkiem dietetyczny. Świetna metoda na uproszczenie życia, omijanie cukierni i dostarczanie sobie radości z prostoty ducha!

2 lub 3 dojrzałe banany
2-3 łyżki dobrego kakao
opcjonalnie:
2-3 łyżki suszonych czerwonych owoców (bez cukru: maliny lub żurawina, wiśnie)
2-3 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu bezcukrowego lub o niskiej zawartości cukru
spód czyli np. bezcukrowe biszkopty, dobra bułka, bezglutenowe pieczywo lub wafle.

Banany zmiksować z kakao. Można zmiksować dwa, a pozostały pokroić w kawałki. Do szklaneczki wkładać warstwami : masę bananową (lub najpierw banan w kawałkach i na to masa), posypać odrobiną suszonych owoców, położyć na to łyżkę powideł itd. Deser można zrobić w wersji jednowarstwowej lub jako czekoladową  kanapkę na pieczywie. Można tez przygotowac wersję na biszkoptach itd.
Zamiast suszonych owoców i powideł można dać owoce z kompotu np. wiśnie. A w ramach ekscesów trochę bitej śmietany - najlepiej ubijanej samemu i bez cukru!

Banany powinny być dojrzałe lub mogą być nawet przejrzałe.

poniedziałek, 13 stycznia 2014
..słodkie ciastka z masłem sezamowym ..
1 słoik masła sezamowego słodzonego syropem z agawy (175g)
1 jajko
ok. 1 szklanki drobnych płatków owsianych
opcjonalnie kilka łyżek mąki gryczanej


Wymieszać masło, płatki, jajko. Jeśli masa jest zbyt kleista dodać odrobinę mąki gryczanej. Można przed pieczeniem włożyć na trochę lodówki - ciasto zgęstnieje. Wykładać na posmarowaną tłuszczem blachę, kłaść porcje łyżką, dociskać cienkie placuszki. Piec ok. 20-30 min. w temp. ok. 175 stopni. Doglądać bo łatwo się przypalają. W tej wersji dodałam jeszcze odrobinę suszonych malin (bez cukru).


czwartek, 15 sierpnia 2013
..ciasto bananowe bezglutenowe..
..świetny przepis. Nic tylko westchnąć z zachwytu :-).
Bezglutenowe, bez cukru  - jest dosyć słodkie. Można wprawdzie dodać miód ale im dojrzalszych bananów użyjemy tym będzie słodsze.
Przepis zainspirowany dietą SCD.

w mojej wersji:
3 dojrzałe większe banany (bez zielonych końcówek)
3 jajka
ok. 125 g mąki słonecznikowej (czyli zmielonego miałko słonecznika)
1 łyżeczka solidna proszku do pieczenia bezglutenowego (lub zwykłego)

Banany obrać,pokroić w plastry, zmiksować same, potem z jajkami. Dodać proszek i mąkę. Ciasto ma być dosyć gęste.
Piec w nagrzanym piekarniku, w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 180 stopni - mnw. 30 minut.

Jeśli dodamy trochę mniej mąki słonecznikowej (ok. 80-100g), a ciasto wlejemy do foremek mafinkowych otrzymamy coś w rodzaju sufletów.

Przy proporcjach 2 jajka/3 banany ciasto bardziej puszyste.

Ostatnio często piekę wersję czekoladową dodając 2 łyżki kakao do masy.

Do ciasta można także dodać np. szczyptę cynamonu, imbiru lub garść suszonych (liofilizowanych) owoców. Wypróbowałam także wersję z niecałą szklanką mrożonych owoców i również było dobre. Można też dosłodzić 2 łyżkami miodu.



Piekłam także z mąką dyniową (podobne jak z ww.) oraz kokosową. To ostatnie miało ciekawy smak ale jak dla mnie dawało odczucie "podwójnego" tłuszczu. Może to kwestia konsystencji lub zawartości tłuszczu w ziarnach słonecznika i kokosu.
niedziela, 17 lutego 2013
..dietetyczny domowy deser jabłkowy..
..taki oto wynik różnych zbiegów okoliczności :

2 jabłka szare renety średniej wielkości
2 kawałki czekolady gorzkiej 90%
łyżeczka miodu

Jabłka pokroić w kostkę i ugotować w niewielkiej ilości wody na mus. Przełożyć do miseczki, dodać łyżeczkę miodu, lekko wymieszać, a następnie pokruszoną na kawałeczki czekoladę. Można wymieszać albo jeść jak z posypką - czekolada się rozpuszcza i nadaje świetny smak. Dzięki temu powstaje owocowo-czekoladowy mus nie powodujący wyrzutów sumienia u konsumenta :-).

Użyłam szarej renety, która jest doskonała o tej porze roku oraz świetnie nadaje się na gotowanie. Przy innym gatunku jabłek można nie dodawać miodu.
14:21, aga.the.script , bez cukru
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2