run.., love, read ..and bake!
poniedziałek, 27 stycznia 2014
..czekoladowy krem bananowy..
..całkiem dietetyczny. Świetna metoda na uproszczenie życia, omijanie cukierni i dostarczanie sobie radości z prostoty ducha!

2 lub 3 dojrzałe banany
2-3 łyżki dobrego kakao
opcjonalnie:
2-3 łyżki suszonych czerwonych owoców (bez cukru: maliny lub żurawina, wiśnie)
2-3 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu bezcukrowego lub o niskiej zawartości cukru
spód czyli np. bezcukrowe biszkopty, dobra bułka, bezglutenowe pieczywo lub wafle.

Banany zmiksować z kakao. Można zmiksować dwa, a pozostały pokroić w kawałki. Do szklaneczki wkładać warstwami : masę bananową (lub najpierw banan w kawałkach i na to masa), posypać odrobiną suszonych owoców, położyć na to łyżkę powideł itd. Deser można zrobić w wersji jednowarstwowej lub jako czekoladową  kanapkę na pieczywie. Można tez przygotowac wersję na biszkoptach itd.
Zamiast suszonych owoców i powideł można dać owoce z kompotu np. wiśnie. A w ramach ekscesów trochę bitej śmietany - najlepiej ubijanej samemu i bez cukru!

Banany powinny być dojrzałe lub mogą być nawet przejrzałe.

poniedziałek, 13 stycznia 2014
..słodkie ciastka z masłem sezamowym ..
1 słoik masła sezamowego słodzonego syropem z agawy (175g)
1 jajko
ok. 1 szklanki drobnych płatków owsianych
opcjonalnie kilka łyżek mąki gryczanej


Wymieszać masło, płatki, jajko. Jeśli masa jest zbyt kleista dodać odrobinę mąki gryczanej. Można przed pieczeniem włożyć na trochę lodówki - ciasto zgęstnieje. Wykładać na posmarowaną tłuszczem blachę, kłaść porcje łyżką, dociskać cienkie placuszki. Piec ok. 20-30 min. w temp. ok. 175 stopni. Doglądać bo łatwo się przypalają. W tej wersji dodałam jeszcze odrobinę suszonych malin (bez cukru).


czwartek, 15 sierpnia 2013
..ciasto bananowe bezglutenowe..
..świetny przepis. Nic tylko westchnąć z zachwytu :-).
Bezglutenowe, bez cukru  - jest dosyć słodkie. Można wprawdzie dodać miód ale im dojrzalszych bananów użyjemy tym będzie słodsze.
Przepis zainspirowany dietą SCD.

w mojej wersji:
3 dojrzałe większe banany (bez zielonych końcówek)
3 jajka
ok. 125 g mąki słonecznikowej (czyli zmielonego miałko słonecznika)
1 łyżeczka solidna proszku do pieczenia bezglutenowego (lub zwykłego)

Banany obrać,pokroić w plastry, zmiksować same, potem z jajkami. Dodać proszek i mąkę. Ciasto ma być dosyć gęste.
Piec w nagrzanym piekarniku, w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 180 stopni - mnw. 30 minut.

Jeśli dodamy trochę mniej mąki słonecznikowej (ok. 80-100g), a ciasto wlejemy do foremek mafinkowych otrzymamy coś w rodzaju sufletów.

Przy proporcjach 2 jajka/3 banany ciasto bardziej puszyste.

Ostatnio często piekę wersję czekoladową dodając 2 łyżki kakao do masy.

Do ciasta można także dodać np. szczyptę cynamonu, imbiru lub garść suszonych (liofilizowanych) owoców. Wypróbowałam także wersję z niecałą szklanką mrożonych owoców i również było dobre. Można też dosłodzić 2 łyżkami miodu.



Piekłam także z mąką dyniową (podobne jak z ww.) oraz kokosową. To ostatnie miało ciekawy smak ale jak dla mnie dawało odczucie "podwójnego" tłuszczu. Może to kwestia konsystencji lub zawartości tłuszczu w ziarnach słonecznika i kokosu.
niedziela, 17 lutego 2013
..dietetyczny domowy deser jabłkowy..
..taki oto wynik różnych zbiegów okoliczności :

2 jabłka szare renety średniej wielkości
2 kawałki czekolady gorzkiej 90%
łyżeczka miodu

Jabłka pokroić w kostkę i ugotować w niewielkiej ilości wody na mus. Przełożyć do miseczki, dodać łyżeczkę miodu, lekko wymieszać, a następnie pokruszoną na kawałeczki czekoladę. Można wymieszać albo jeść jak z posypką - czekolada się rozpuszcza i nadaje świetny smak. Dzięki temu powstaje owocowo-czekoladowy mus nie powodujący wyrzutów sumienia u konsumenta :-).

Użyłam szarej renety, która jest doskonała o tej porze roku oraz świetnie nadaje się na gotowanie. Przy innym gatunku jabłek można nie dodawać miodu.
14:21, aga.the.script , bez cukru
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 09 kwietnia 2012
..ciastka na maśle orzechowym..
..ciekawe do wypróbowania z mąką gryczaną bądź inną bezglutenową. te są w wersji z mąką pszenną oraz czekoladowym masłem orzechowym marki Primavika (z 64% zawartością orzechów). ciastka są naprawdę smaczne i delikatne.

1 słoik masła orzechowego (350g)
ok. 125g masła roślinnego lub zwykłego
ok. 2 szklanek mąki pszennej
jajko
opcjonalnie garść bakalii



masło orzechowe przełożyć do miski. dodać margarynę pokrojoną w kawałki, jajko, dosypać mąkę - tyle żeby wyrobić dosyć zwarte ciasto. jeśli chcemy dodać posiekane drobno bakalie. ciasto wałkować ostrożnie (kruszy się) i wykrawać ciastka. piec w nagrzanym piekarniki 180stopni ok. 20-30 minut. ciastka łatwo się przypalają dlatego trzeba pilnować piekarnika i sprawdzać w jakim są stanie.

po upieczeniu ciastka są bardzo delikatne, rozpuszczają się ustach. raczej średnio słodkie (masa orzechowa jest trochę słodzona) ale wystarczająco jeśli dodamy suszone morele,figi, rodzynki. jeśli komuś za mało cukru, poza suszonymi owocami lub zamiast nich można dodać cukru pudru.
13:38, aga.the.script , bez cukru
Link Dodaj komentarz »
piątek, 09 marca 2012
..bezglutenowe muffinki z marchewką..
..idealne jeśli masz pozostałości marchewkowe po robieniu soku lub jeśli chcesz zjeść deserowe ciastko bez słodyczy.

1 szklanka startej drobno marchewki
1 szklanka mąki gryczanej
1 łyżeczka sody
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 łyżki oleju
ok. pół do 3/4 szklanki ciepłej wody
garść suszonych śliwek pokrojonych w paski lub innych suszonych owoców



mąkę wymieszać z sodą. dodać marchew, wymieszać. wlać wanilię, olej i ponownie przemieszać. wodę dodać stopniowo - zależnie od tego na ile wilgotna jest marchew. ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. na końcu dodać suszone owoce. piec ok. 30 minut w nagrzanym piekarniku do 170-180 stopni (nie otwierać w czasie pieczenia). odstawić do ostudzenia. ciastka są wilgotne i trochę słodkawe. nie dodaję cukru - zależy też ile damy bakalii ale dla amatorów słodkości można dodać miód lub cukier trzcinowy.
19:07, aga.the.script , bez cukru
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2