HAPPEN! what I love..and bake.
niedziela, 07 maja 2017
.. "czerwone smoothie" Hortex - recenzja ..

..ba. nawet po prostu opis doswiadczenia :-). To nowy produkt. Niedawano zobaczylam go w zamrazarce w lokalnym dyskoncie. Cena ok. 4,50.

Sklad:

owoce 50% (czarna porzeczka, malina - chyba to wszystko)

warzywa 50% (papryka, pomidor, cebula, pietruszka)

Mieszanke nalezy odstawic do rozmrozenia, zblendowac dodajac wg przepisu na opakowaniu: dwa banany, 200ml soku z jablek, lyzke-dwie miodu i odrobine soku z cytryny.

Moja wersje przygotowalam z woda 200ml i 1 duzym bananem. W zwiazku z tym miks wyszedl w sumie wytrawny - nie kwasny ale i nie slodki. Najpierw pomyslalam, ze najbardziej czuc cebule ale jednak nie - dominujacym smakiem jest papryka. Mysle, ze wieksza ilosc bananow i soku jablkowego sprawi, ze napoj bedzie slodszy ale czy przebije smak papryki - chyba troche watpie.

Mimo wszystko zestaw mi smakowal. Jestem nawykla do smakow warzywnych i uwazam ten zestaw za akceptowalny. Powroce do niego z cala pewnoscia. Moze dodam mleko migdalowe i odrobine stewii lub syropu z daktyli. Warto by tez wyprobowac ten miks do dania z serem bialym/wedzonym (wtedy moze bez banana). W sklepie widzialam jeszcze zielony zestaw. Na pewno znajduje sie w nim szpinak i truskawki.

20170507_0909273

09:04, aga.the.script , napoje/drinks
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 21 lipca 2014
..koktajl agrestowy ..
..koktajl lub deser - zależnie od tego co wolimy.

Na 1 porcję:
1 dojrzały banan
1 szklanka agrestu (lub dwie)
0,5 -1 szlanki wody / mleka orzechowego

Zmiksować bardzo dokładnie agrest z bananem. To ważne ponieważ agrest nawet dojrzały ma nieraz twardą skórkę. Zależnie od stopnia kwaskowości dać 1 lub 2 szklanki. Można dodać wody lub mleka orzechowego (lub jogurt jeśli ktoś spożywa nabiał) - ilość również zależy od upodobań gęstości. Podawać na kostkach lodu. Na zdjęciu wersja z wodą lekko gazowaną i lodem.


 

Sam zmiksowany banan z agrestem może być deserem, a zamrożony rodzajem granity. Przy mrożeniu można dodać trochę wody lub "mleka" jw. bo masa jest dosyć gęsta. Dla amatorów słodkości warto wtedy dodać trochę cukru lub innego słodzika ponieważ po mrożeniu najbardziej czuć kwaskowy smak agrestu.

poniedziałek, 02 czerwca 2014
..koktajl borówkowy..
..wg diety strukturalnej Marka Bardadyna. Ten koktajl dobrze wpływa na wzrok i naczynia krwionośne. Moje odstępstwo polega na zamianie mleka sojowego / ryżowego na takie z orzechów nerkowca oraz dodaniu banana (po pierwszej degustacji :-) dla zagęszczenia. Zamiast borówki można użyć jagód. Wtedy kolor będzie piękniejszy i smak bardziej wytrawny. 

na 1 porcję: 
200 ml mleka z orzechów nerkowca 
125g borówek amerykańskich  (małe opakowanie)
1 morela 
1 łyżeczka orzechów włoskich 
1 łyżeczka sezamu 

opcjonalnie: 
1 mały banan 

Wszystkie składniki należy zmiksować. Napój bez banana jest również smaczny, lekko kwaskowy. W przepisie można dosłodzić 1/2 łyżeczki syropu klonowego. 

 
wtorek, 11 lutego 2014
..bezmleczny smoothie ..
..czyli kolejny ukłon w stronę Jamiego Olivera. Inspirowany przepisem z serii o której niedawno wspominałam "Save Money with Jamie". Jeśli masz problem z nadmierną ilością kupowanych owoców, Jamie poleca mrozić je w porcjach (pokrojone), a następnie miksować w razie potrzeby. Dzięki temu zawsze w zamrażarce mamy gotowy, pyszny koktajl i nie marnujemy produktów. Jego propozycja to na 1 porcję: pół banana, garść owoców czerwonych, 2 łyżki płatków, kawałek imbiru. Można dosłodzić miodem.

                

Moja wersja (2 małe szklanki):
2 banany
1/2 szklanki mleka sezamowego / migdałowego
1/2 szklanki mrożonych czerwonych owoców 
1/2 szklanki wody
opcjonalnie 2 łyżki płatków owsianych

Banany obrać, pokroić. Zmiksować z pozostałymi składnikami.

Mój smoothie miał być o temperaturze pokojowej. Dlatego owoce czerwone zagotowałam w wodzie, przetarłam przez sitko i zmiksowałam z resztą składników. Można też dać szklankę mleka z orzechów, a nie dawać wody. Albo zmiksować mrożonki z resztą w blenderze, bez ocieplania.

Płatków można nie dodawać lub dodać owsiane bezglutenowe. Zagęszczają napój i czynią go bardziej konkretnym :-).
poniedziałek, 21 maja 2012
..c jak coctail..
..chciałoby się powiedzieć. ostatnio jestem fanką różnych owocowych miksów jako dobrej metody na uzupełnienie soli mineralnych i mikroelementów.

w przypadku "miksu c" jak go nazwałam należy użyć:
6-8 dojrzałych (lub najlepiej przejrzałych) kiwi
1 cytrynę lub limonkę
2 dojrzałe i słodkie pomarańcze



każdy rodzaj owoców należy obrać, pokroić na kawałki i zmiksować
w osobnym naczyniu. potem do szklanki kłaść łyżką warstwy. przed spożyciem zamieszać słomką lub łyżką. można dolać odrobinę lekko musującej wody mineralnej lub niegazowanej.

pomarańcze zawierają potas, który też często się wypłukuje z magnezem. kiwi mają dużo witaminy c, którą również zawiera cytryna.
oczywiście można sok wycisnąć w sokowirówce ale uważam, że dzięki zmiksowaniu zachowuje się także trochę błonnika.

22:55, aga.the.script , napoje/drinks
Link Dodaj komentarz »
środa, 20 lipca 2011
..mleko, niemleko czyli o napojach typu mleko i nie tylko..
..powiem tak - ostatnio pijam mleko migdałowe. porzuciłam soję z różnych powodów. (zwykłego nie piję - alergia na nabiał). organiczne  mleko migdałowe firmy Ecomil znalazłam w sklepie ze zdrową żywnością. jest drogie - ok. 56 zł za puszkę 400g (to proszek ale w 75% składa się z migdałów mielonych + maltodekstroza chyba). wydatek duży jednorazowo ale mi starcza na ok. 2-2,5 mies więc wychodzi taniej niż mleko sojowe w kartoniku, którego potrafiłam wypić nawet i 1l na 2-3 dni (dodając też do innych rzeczy). Jak dla mnie ten Ecomil jest bardzo dobry i smaczny. Nie ma grudek w czasie rozpuszczania na ciepło lub zimno, wydajny.W smaku raczej delikatny ale wyczuwa się trochę migdały.  Można też kupić to samo mleko w płynie i w kartonie ale wychodzi drożej (1l ok 10 zł, a nawet jak znalazłam ostatnio w pewnym sklepie - 16). Z tym że produkty puszkowe kupowałam wyłącznie w Warszawie i to w 2 miejscach (nie widziałam tego też w Poznaniu dotychczas). Można nabyć przez internet. Są również mleka Ecomil sezamowe, sojowe, orzechowe. Owsiane czasem kupuję  (ale to już z reguły niemieckie Hafermilch lub Oatly) ale z różnych powodów również nie za często (jak widać same tajemnice w moim życiu rządzą ;-). W każdym razie - obecnie nie mam możliwości nabycia tego mleka. I z braku laku kupiłam ryżowe jakieś włoskiej marki. Pamiętałam o tym, że kiedyś próbowałam i mi nie smakowało i jak niestety się okazuje - tak jest do dziś. Poza tym dodają tam słód z wyciągiem z kukurydzy, który mnie uczulił (bo mam alergię na kukurydzę). Z żalem muszę wylać ale cóż..

Przypomniało mi się także, że widziałam niedawno również w sklepie ze zdrową żywn. polskie (lub czeskie ale paczkowane u nas) mleko w proszku - gryczane, owsiane, sojowe - Vegamilk. Nie skusiłam się jednak dotychczas z tego względu, że w składzie mają i tak soję (olej sojowy) i są słodzone syropem na bazie kukurydzy. Cena ok. 10 zł za paczkę 400g.

Kończąc o mlekach - jest też kupne, polskie mleko o obniżonej zawartości laktozy  (nazwy nie pamiętam choć wyszukałam teraz w necie coś jak Minila ale to nie było to na pewno) - kartonik żółtoniebieski, dostępne w Tesco (tam kupowałam po raz pierwszy ale również chyba kiedyś trafiłam w Carrefourze). Jest słodsze w smaku, ma mniej laktozy i można używać jak zwykłe mleko pasteryzowane. Osobiście mimo tego jednak nie mogę go spożywać ale polecam bo dobre i świetny pomysł. Cena przystępna ok. 2,5 zł za pół litra z tego co pamiętam. Widziałam w sklepach ze zdrową żywnością także niemieckie mleko bez laktozy (nazwy nie pamiętam oczywiście..).  Jest równie smaczne ale kosztuje ok. 10 zł za litr być może dlatego, że dodatkowo pochodzi z hodowli z bio certyfikatem.


A i już na sam koniec - można kupić też coś takiego jak sok z czarnej porzeczki mieszany z serwatką (firmy Klimeko). Bardzo fajny pomysł - jak dla mnie odrobinę za słodkie ale ciekawa rzecz. Ta firma produkuje również produkty eko nabiałowe.
17:57, aga.the.script , napoje/drinks
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3